--> «Своя Батьківщина дорожча». Репортаж із сесійної зали Волиньради | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

«Своя Батьківщина дорожча». Репортаж із сесійної зали Волиньради

4
8
«Своя Батьківщина дорожча». Репортаж із сесійної зали Волиньради
Ніхто так і не пояснив публічно, що ж стало причиною для позачергової сесії Волинської обласної ради 1-го грудня. Але причини стали очевидні вже з перших хвилин.

Крісло губернатора було промовисто порожнім. Як і місця, які зазвичай займають заступники голови облдержадміністрації та начальники управлінь. ...А в залі вимагали публічного звіту Володимира Гунчика за використання коштів регіональних програм.

ПЕРШИМИ ПРИХОДЯТЬ ОХОРОНЦІ

О 9.15 до приміщення облради заходить Ігор Палиця у супроводі охорони. За кілька хвилин по тому Володимир Гунчик вийде з Білого дому і сяде в службове авто. А волинські обранці тим часом поспішатимуть на позачергову сесію.

Правда, першими до зали прийдуть не депутати. Першими приходять охоронці. Спортивної статури чолов'яга огляне столи та стільці у президії, згодом чатуватиме порядок біля одного з бокових входів. На місцях для запрошених та в кулуарах традиційно буде трохи молодиків у куртках, так не схожих на чиновників чи громадських активістів. Але їхня присутність уже нікого й не дивує.

На позачергову сесію, у порядку денної якої всього 13 питань (на перший погляд, зовсім буденних), навідався нардеп Ігор Гузь. Причім вдруге за недавній час.

Андрій Бадзюнь, голова Іваничівської райради, та народний депутат Ігор Гузь під час сесії
Андрій Бадзюнь, голова Іваничівської райради, та народний депутат Ігор Гузь під час сесії


Кілька звичних запитів... Від Василя Столяра - про три вікна в класі рожищенської школи, які треба встановити (коштом обласного бюджету?). Від Михайла Імберовського - про новий рентген-апарат для обласної дитячої лікарні. Від Святослава Кравчука - про необхідність налагодити нормальний доїзд до всіх сіл довкола Луцька, не переводячи тему в політичну площину.

Зрештою запит, вчорашнього радикала Володимира Кучера, який часто діє в унісон з укропівцями, задає тон позачерговому зібранню:

"Голова облдержадміністрації повинен публічно звітувати. Керуючись Законом "Про статус депутатів місцевих рад", прошу відзвітувати на черговій сесії та подати до апарату обласної ради звіт про використання коштів на виконання програм соціально-економічного і культурного розвитку Волині".

Кучер не дивує. Але серйозності його заяві несподівано додає голова облради Ігор Палиця. Він розповідає про те, як за виділені облрадою гроші на 34 автобуси закупили чомусь тільки 5, як замість сотень шкільних туалетів зробили тільки кілька десятків...

"Наші рішення саботуються і фінансуються в залежності від політичних поглядів. Якщо так, то ми будемо ставити в облраді питання про невідповідність займаній посаді!" - розкриває карти Ігор Палиця.

Публічно підтримують таку позицію нещодавно призначений замість Людмили Кирди головою бюджетної комісії облради Андрій Турак, Святослав Кравчук.

Черговою порцією критики виконавчої влади щодо розкрадання лісу підливає "олії в грубку" свободівець і перший заступник голови облради Олександр Пирожик.

Його колега по фракції Юрій Цейко розповідає, як десятки мільйонів, передбачених Луцькою РДА на утеплення шкіл, лежать на депозитах...

На фоні цього кволі спроби представників "Солідарності" апелювати до закону майже нечутні.

ХТО НА ВОЛИНІ "ШАТУН"?

Щоби краще було чутно, Сергій Слабенко "несе свій запит" до трибуни. Гучно заявляє: голова облради має забезпечувати гласність у роботі представницького органу влади. Натомість досі у сесійній залі не озвучене партійне рішення "Батьківщини" щодо того, що білосердешну фракцію на Волині можуть представляти тільки троє: сам Слабенко, Людмила Кирда та Валентина Касарда. Решта дев'ятеро обранців на чолі з "нелегітимним" Василем Столяром (а фракція, нагадаю, розкололася на два табори) не мають до "Батьківщини" жодного стосунку.

"Опєрация "шатун", штоб ви зналі, началася з Кириленка (Іван Кириленко - один із лідерів партії "Батьківщина", - авт.), Федорчука (Ярослав Федорчук, - авт.), Кіндера і єщьо нєкоторих тут, с Волинськой області!" - здіймається з місця і емоційно реагує традиційною для нього українсько-російською Василь Столяр.

Лідер білосердешних на Волині Олег Кіндер
Лідер білосердешних на Волині Олег Кіндер


А голова облради зберігає спокій.

"Мене в останню чергу цікавить рішення партії "Батьківщина". Мене цікавить, щоб ми діяли по закону. А ми будемо так діяти! - коментує Палиця, тримаючи в руках копію документу за підписом білосердешних партійних босів.

За трохи Людмила Кирда одягне шубу і вийде із зали.

За нею згодом і - ковельський мер, керівник волинської "Батьківщини" Олег Кіндер, який увесь цей час мовчки спостерігав за розвитком подій. Партія уже заявила про те, що почала процедуру позбавлення мандати дев'яти "розкольників". Доведе вона це до кінця чи ні, але мінус дев'ять голосів для нині стійкої проукропівської більшості вагомий аргумент, щоб діяти.

СТАВКА НА ГУЗЯ І ...ПЕРИНАТАЛЬНИЙ

Козирною картою у порції критики депутатської більшості у бік виконавчої влади Волині став об'єкт, який у місцевій пресі колись називали "об'єктом гордості Бориса Клімчука" - недобудований перинатальний центр у Луцьку.

Напередодні сесії коридорами довгобуду, де вже, до речі, обладнані дороговартісні реанімації (хоч це не завадило державі "забути" про потрібну для волинян споруду на роки) пройшовся Ігор Палиця.

Медійники пам'ятають: незадовго після призначення губернатором Володимир Гунчик теж здійснив візит у ці стіни, міркував, з яких бюджетів виділити гроші, щоб приміщення пережило зиму і ділився багатообіцяючими планами щодо добудови перинатального центру державним коштом.

Володимир Гунчик у стінах перинатального центру. Листопад 2014-го
Володимир Гунчик у стінах перинатального центру. Листопад 2014-го


Та якщо держава забула про будову. То знайшлося кому і згадати...

Коли у державній казні наступного року не знайдеться коштів на реанімацію на 80 відстоків готової установи, потрібні для цього мільйони виділять з обласної, заявив голова облради, запрошуючи до трибуни нардепа Ігоря Гузя.

Мовляв, саме його уклінно просять донести до прем'єра Гройсмана звернення депутатів чотирьох фракцій облради (точніше, правда, було б сказати - трьох з половиною: "Свободи", УКРОПу, РПЛ та дев'яти з "Батьківщини").

"Озвучу", - запевнив Ігор Гузь. Хто-хто, а він "звучить" у парламенті найчастіше.

Самопомочівці спробують влаштувати Ігореві Володимировичу щось схоже на допит. Але той з майстерністю головного героя найпопулярніших політичних ток-шоу відіб'є всі спроби збити обранця на манівці.


21-ШЕ ГРУДНЯ. ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ...

Решта сесії промайнула на диво оперативно.

О пів на першу інтерес до подій у стінах волинського парламенту спадає: крісла для запрошених помітно порожніють, бо все, що мало, уже відбулося.

Сергій Слабенко до кінця сесії уперто називає себе представником фракції "Батьківщина". А його колишні однодумці на це тільки всміхаються.

Обранці оперативно голосують за кілька майнових питань. Замість Валентини Касарди представляти фракцію "Батьківщина" обирають Ігоря Леха. Приймають кілька звернень.

...До Арсена Авакова, міністра внутрішніх справ, з вимогою звільнити голоновго поліціянта Волині Петра Шпигу через скандал із проникненням невідомих осіб і нібито правоохоронців у кабінет ректора ЛНТУ, депутата облради від УКРОПу Петра Савчука.

...До Президента, Кабміну і Верховної Ради - щодо скасування мораторію на експорт лісу-кругляку.

Віталій Заремба (Солідарність) та Петро Савчук (УКРОП) попри перебування у полярних фракціях спільні теми для розмов мають
Віталій Заремба (Солідарність) та Петро Савчук (УКРОП) попри перебування у полярних фракціях спільні теми для розмов мають


"Продовжується брутальне розбазарювання національних багатств. Скоро буде не безвіз, а безліс!" - озвучуючи запит, грається словами голова фракції РПЛ Юрій Ройко.

"Безвіз безвізом, але своя Батьківщина нам дорожча", - додає щодо лісу Ігор Палиця.

І ця остання цього дня цікава фраза у контексті позачергової сесії звучить більш, ніж символічно.

Олена ЛІВІЦЬКА.

P. S. А вже до кінця вчорашнього дня на сайті облради оприлюднили проект рішення про звіт голови облдержадміністрації Володимира Гунчика на черговій сесії 21 грудня.

Якою подією увійде в історію волинського парламентаризму 21 грудня 2016-го, можна поки прогнозувати.

Тим не менше у світовій історії цей день цікавий: 1237-й - сили Орди захопи й спалили Рязань; 1846-й - шотландський хірург Лістон уперше застосував анестезію під час операції, коли ампутував стегно; народилися Сталін і ...Саакашвілі.








Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
8

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Гарно написано
Відповісти
ШАТУНИ НЕДО РОБ ..ЕНІ
Відповісти
Оліїї в грубку не підливають. Підливають масла у вогонь
Відповісти
Як можна жити коли тебе ненавидять усі люди. Чим більша посада тим більша скотина і грубша декларація. Злодій на злодію сидить і злодія підсиджує.
Не спасе тебе ніяка охорона і лікарі європейські і помреш обісраний в лікарні як і усі тільки з понтами.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні