Коли нині у Польщі чують: "Я з Волині", беруться за голову, - Володимир В'ятрович

6
-8
Коли нині у Польщі чують: "Я з Волині", беруться за голову, - Володимир В'ятрович
У Луцьку відбулася відверта розмова про українсько-польські взаємини - з головою Українського інституту національної пам'яті істориком Володимиром В'ятровичем.

Приїзд Володимира В'ятровича до обласного центру Волині спричинив чималий ажіотаж. Аби презентувати свою книгу "За лаштунками "Волинь 43" і обмінятися думками щодо складної, але неабияк актуальної теми історик провів низку зустрічей. Найбільш людною була розмова у стінах Палацу культури міста Луцька, що відбулася 29 листопада.

Книга "За лаштунками "Волині-43" постала як прагнення пояснити, що ж насправді сталося між українцями і поляками у 1943-му, і "як, хто та чому цим користується сьогодні", наголосив Володимир В'ятрович.

Якщо Володимир Винниченко свого часу писав, що історію України не можна читати без брому, то, власне, так само треба читати про історію взаємин між двома сусідськими народами, українським та польським. Аби маскимально спокійно, виважено та скрупульозно сприймати історичні факти, а не емоції.

Сьогодні слова "Волинь 43" починають набувати іншого значення для суспільства. Поляки, наголошував історик під час розмови В'ятрович, сприймають слова "Волинь 43" як синонім страшного злочину.

"Коли поляки нині чують у себе: "Я з Волині", то за голову беруться... Вже сьогодні вам треба думати про те, що трактування слів "Волинь-43" псує імідж області. Це серйозно," - каже історик.

Але направду про українсько-польські взаємини у той період треба говорити не лише в контексті Волині, і не тільки про 43-й рік, переконаний дослідник. Полякам, каже він, вигідно обертати події довколо Волині, бо саме тут у пору протистояння було найбільше жертв серед поляків. Але варто говорити і про події на Холмщині у 42 чи 44-х роках, коли було вбито чимало українців тільки через те, що вони українці... Про інші регіони: Іван-Франківщину, Львівщину, Тернопільщину.

Автор книги намагається пояснити і причини, які призвели до таких проблемних взаємин між обома народами. І їхнє коріння сягає глибоко в історію.

Говорили також про ОУН, про розбіжності у трактуванні подій істориками, про радянські і німецькі чинники, про російський слід у сьогоднішньому тлумаченні подій минувшини, який, на жаль, вигідний і окремим польським правим політичним силам.

Але не розбіжності у поглядах українських та польських дослідників дивують, каже Володимир В'ятрович, а "відсутність поваги до різниці у поглядах".

Попри те, що у залі Палацу культури міста Луцька надавали резонансу досить складним і навіть важким темам, лучани активно брали участь в обгоренні. Присутні на зустрічі були і деякі посадовці Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку. Щоправда - у ролі мовчазних глядачів.

Такі зустрічі необхідні, переконаний керівник Українського інституту національної пам'яті. Адже у нинішній ситуації російська сторона, маніпулюючи фактами та емоціями, найперше користується незнанням українцями своєї історії.

Олена ЛІВІЦЬКА
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-8

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
МЕНЕ ВТІШИЛО , що пан ГІСТЬ з КИЄВА --хоч і скоромовкою --але визнав внесок наших краєзнавця Ярослава ЦАРУКА та кандидата історичних наук Івана ПУЩУКА у дослідженні теми міжетнічного конфлікту на терені ВОЛИНІ в 1943 році . АЛЕ чомусь промовчав , що ПУЩУК зібрав спогади свідків тих трагічних подій і на РІВНЕНЩИІ та КРЕМЕНЕЧЧИНІ , які входили до вересня 1939 року до складу ВОЛИНСЬКОГО воєводства І ПРО які теж йдеться в польських авторів Сємашків . АЛЕ ці спогади патребують спонсора на видання 10 збірників . МОЖЛИВО--такі знайдуться серед волинських багачів і вони частку гривеньок витягніть з підвалів !!!
Відповісти
Того В'ятровича треба куди подалі гнати від історії! Постійно паплюжить і публікує недостовірні, видумані факти про Україну, чим наносить велику шкоду державі!!!
Відповісти
У книгарні Є тиждень тому купив книжку Вятровича ЗА ЛАШТУНКАМИ " ВОЛИНІ-- 43" . УЖЕ прочитав . Б агато є цікавого про цю трагедію ., що натворили наші і польські діди , коли кров закипала в жилах . === ПРО Клячківського --псевдо КЛИМ САВУР . Жорстокий був чоловік . Родом з Збаража , що на Тернопіллі . Хотів розстріляти нашого волинянина Юрія СТЕЛЬМАЩУКА , який в 1943 році був командиром військовоі округи " ТУРІВ " і не хотів вчиняти масових розстрілів польських колоній . ВІН тягнув цю страшну справу аж до кінця серпня 1943 року . САВУР знову пригрозив і ПОЧАЛОСЯ ..... а ТЕПЕР пляма на волинян впала , а галичани чистенькі ніби .=== В арміі -- і в УПА теж --ВСЕ залежало від командира . МАВ кебету , то й діяв розважливо .=== Насамкінець .... ЩО робити з вулицею САВУРА в ЛУЦЬКУ ?
Відповісти
Польский фильм тяжелый, но правдивый
Відповісти
вятрович піде на смітник з усією своєю брехнею. дякую волинянам, що відстоюють своє право на правду, якою б вона не була.
Відповісти
Волинь йому погана, брехлу? Їхні зайди не любили наших вояків. Бо ті погано вбивали мирне населення, неохоче.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні