--> Американка в 56 років втретє полетіла в космос | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Американка в 56 років втретє полетіла в космос

0
1
Американка в 56 років втретє полетіла в космос
Цими днями американка розпочала вже третю свою місію на земній орбіті.

Вона працюватиме на Міжнародній космічній станції у складі інтернаціонального екіпажу аж до травня, пише газета Експрес.

І коли Пеггі Вітсон повернеться на рідну планету, можна буде зафіксувати ще один рекорд: вона проведе в космосі більше днів, ніж будь-який інший американський астронавт.

Наразі рекорд належить 58-річному Джеффрі Вільямсу - 534 дні на орбіті.

Пеггі Аннет Вітсон народилася в Айові 9 лютого 1960 року, дитинство провела на фермі. Студіювати вирішила хімію та біологію, стала доктором наук із біохімії.

До слова, Пеггі продала своїх курей, аби заплатити за ліцензію пілота.

Працювати пішла в НАСА - спочатку у відділі медико-біологічних досліджень у Космічному центрі в Г'юстоні, потім розробляла прилади для різних досліджень на орбіті.

У 1996 році вона була відібрала кандидатом в астронавти, а в 2002 році вперше полетіла у космос.

З 5 червня по 7 грудня Пеггі Вітсон була бортінжинером на МКС. Тут вона провела понад 20 експериментів в умовах мікрогравітації.

Удруге астронавтка потрапила на орбіту вже у ранзі командира експедиції МКС, її місія тривала від жовтня 2007-го до квітня 2008 року.

До слова, повернення на Землю на борту "Союзу ТМА-11" 19 квітня 2008 року було дуже небезпечним: модулі обладнання не змогли належним чином відокремити, тож корабель мав надзвичайно круту траєкторію спуску й дуже жорстко приземлився аж за 470 кілометрів від передбачуваного місця посадки. На щастя, астронавти не зазнали травм.

Після другого перебування на орбіті загальний космічний стаж Пеггі Вілсон сягнув 377 діб. А ще понад 39 годин вона пробула у відкритому космосі.

Повернувшись, стала керівником Управління астронавтів, що відповідає за добір екіпажів і навчання.

Цього разу Пеггі знову працюватиме бортінжинером й командиром експедиції. Зокрема, вона з екіпажем досліджуватиме, як освітлення впливає на загальний стан здоров'я та самопочуття, як впливає мікрогравітація на регенерацію тканин в організмі людини і генетичні властивості вирощених у космосі рослин. Зокрема, Вітсон визначатиме, як світло впливає на цикли сну.

А її французький колега, Тома Пеке, проведе 62 експерименти для Європейського та Французького космічних агентств. Він вивчатиме, зокрема, вплив невагомості на м'язи - результати цього дослідження можуть допомогти в лікуванні м'язової дистрофії.

За перебуванням Пеггі Вітсон на МКС можна стежити у соцмережах: у Твітері - twitter.com/AstroPeggy або на Tumblr -- astropeggy.tumblr.com.

До слова, вона також дуже цікаво описувала усі етапи підготовки до польоту. Серед них була і спеціальна ультракоротка стрижка - Пеггі опублікувала своє фото у кріслі перукаря із підписом: "Не уявляю, хто підстриже мене наступного разу на космічній станції?"

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні