У центрі Луцька будинок пішов тріщинами

0
-1
У центрі Луцька будинок пішов тріщинами
У центрі Луцька будинок покрився тріщинами.

Мешканці будинку №14 по вулиці Степана Бандери неабияк занепокоєні його станом, - повідомляє 0332.ua.

Кілька років тому на стінах багатоповерхівки з’явилися тріщини, і люди бояться, що якогось дня вона може завалитися. Чотири роки тому таке трапилося по вулиці Рівненській. Тоді загинуло 2 людей.

Боячись повторення трагедії, мешканці будинку по Степана Бандери неодноразово повідомляли про його незадовільний стан чиновникам і працівникам житлово-комунальної служби міста. Для аналізу ситуації на стіни поставили так звані маячки – невеликі цементні латки з обох боків тріщин.

Спостереження за ними виявило, що деформація будівлі триває.

«Перед тим, як купувати квартиру у цій багатоповерхівці, я все прискіпливо перевірив. 2012 року тут не було ані тріщин на стінах, ні просідання будинку. Інакше я не придбав би цю квартиру. 2013 року маяки поставили вже. Якщо на них з’являються тріщини – значить, будинок руйнується», -каже мешканець будинку Ігор Александрук.

Останній «маячок», який показав тріщину, встановили 28 грудня 2015 року.

Та вже влітку майстер технічної дільниці Оксана Козюта зафіксувала зміни.

«Аби подивитися, що далі буде, ми одразу поставили додаткові контрольні маяки. І по них ідуть тріщинки», - зазначила жінка.

Мешканці будинку припускають, що всі їхні проблеми спричиняє вода. Вона застоюється й поволі просочується в приміщення, де до середини 80-х діяла котельня, а останніми роками – підсобні кімнати ЖЕКу. Працівники звідси виїхали, а проблеми лишилися.

Причини деформації будівлі з’ясовувала спеціально створена комісія.

«Одним із факторів, що впливає на погіршення стану будинку, є перепад висоти. Згідно з теоретичними розрахунками, якщо тут була котельня, то висота, мабуть, 3 метри. Якщо є підвали, там може бути й 2-2,5 метра. Тому вода тече під фундамент», - вважає Микола Левицький, інженер КП «Волиньпроект».

«Окрім того, що тут є різниця між висотами в підвальному приміщенні, може бути ще одна причина деформації будівлі. Тріщини можуть з’являтися від просідання грунтів», -говорить Віктор Фіщук, начальник відділу з експлуатації та ремонту житлового фонду Луцького департаменту ЖКГ.

Майже 10 років тому вздовж будинку відремонтували дорогу, але до тротуару руки не дійшли. Транспортні потоки зросли в рази, авто паркують під стінами попри два встановлені знаки. І це ще одна ймовірна причина руйнації багатоповерхівки.

За словами Миколи Левицького, для запобігання подальшої деформації будівлі треба прокласти під нею бруківку. Тоді вода не тектиме під фундамент. Так зробити дешевше, ніж затрачати кошти на укріплення будинку.

Начальник відділу з експлуатації та ремонту житлового фонду Луцького департаменту ЖКГ Віктор Фіщук обіцяє, що дворову територію під будинком на вулиці Степана Бандери,14 протягом 2016-17 років таки доведуть до пуття. Принаймні, тротуар зроблять точно.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні