У Луцьку видали календар до ювілею відомого іконописця

0
-6
У Луцьку видали календар до ювілею відомого іконописця
У Луцьку видали унікальний календар з роботами відомого волинського іконописця Йова Кондзелевича.

Презентація відбулась у п’ятницю, 11 листопада, в Музеї Волинської ікони.

Випуск календаря – спільний проект Волинської обласної друкарні і Музею Волинської ікони. Його підготували з нагоди ювілею іконописця, адже у 2017 році минає 350 років із дня його народження.

Директор музею Тетяна Єлісєєва зазначила, що з презентації календаря розпочинається відзначення пам’яті художника, яке триватиме весь рік. Зокрема, планується проведення низки виставок ікон Йова Кондзелевича в багатьох містах України.

«Це надзвичайно потужна постать не лише в історії іконопису Волині, а й всієї України», - наголосила жінка.

Заступник директора Волинської обласної друкарні Іван Синюк зауважив, що технологічне створення календаря не було складним, втім під час роботи у друкарні витала особлива атмосфера – усі причетні відчували піднесення та умиротворення.

На презентацію також завітали представники духовенства, які відзначили важливість сакральних творів у житті людини.

Дивитись також репортаж про створення календаря.


Довідково:


Йов Кондзелевич – видатний український іконописець. Народився у 1667 році у Жовкві. У молоді роки переїхав на Волинь, жив спочатку у Луцьку, де викладав у братській школі, а потім більшу частину свого життя провів у Білостоцькому монастирі, який до XVIII століття цей монастир вважався оплотом православ'я і був єпископською резиденцією.

Йов Кондзелевич вважається одним з кращих художників-іконописців тогочасної Європи. Як стверджують дослідники, Кондзелевич здійснив переворот у мистецтві ХVII-ХVIIІ століть, піднявши його на висоту світового рівня.

Спадщина іконописця зберігається не лише у Музеї Волинської ікони, а й у фондах Львівського музею українського мистецтва, а також у багатьох храмах Волині.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-6

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні