У листопаді чекаємо на найяскравіший «супермісяць» за останні 68 років

0
-6
У листопаді чекаємо на найяскравіший «супермісяць» за останні 68 років
Місяць в цьому листопаді і грудні під час повні буде виглядати незвично великим через максимального зближення із Землею, причому листопадовий Місяць буде рекордно великий за останні 68 років, повідомляє Space.com.

Супермісяць - це астрономічне явище, коли повний місяць збігається з моментом найбільшого зближення Місяця і Землі, та супутник здається на 14 відсотків більшим й на 30 відсотків яскравішим, ніж зазвичай. Місяць в цей момент нагадує величезну палаючу кулю, оскільки проходить найближчу до Землі точку своєї орбіти - перигей. У перигеї супутник Землі знаходиться до планети приблизно на 50 тисяч кілометрів ближче, ніж коли він проходить найбільш віддалену точку - апогей.

Подібні коливання в відстані між Місяцем і Землею пов'язані з тим, що орбіта супутника має еліптичну форму.

Даний "супермісяць" стане другим в 2016 році - попереднє подібне явище сталося 16 жовтня, а наступний схід незвично великого Місяця відбудеться 13 грудня.

Листопадовий "супермісяць", за розрахунками астрономів, буде найбільшим з цієї трійки, і додатково до цього, буде найбільшим з 1948 року і найяскравішим - до 2034 року.

Груднева повня буде цікавою тим, що яскраве світло Місяця, як показують розрахунки астрономів з НАСА, "затінить" собою метеорний потік Гемініди, який буде висвітлювати нічне небо Землі якраз у другий тиждень грудня. Через це даний найяскравіший космічний "феєрверк" буде ледь видно для любителів небесних спостережень.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-6

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні