У Луцьку вшанували знаменитого директора волинського культучилища Віктора Чебліна

0
3
У Луцьку вшанували знаменитого директора волинського культучилища Віктора Чебліна
У Луцьку відбувся вечір пам’яті багаторічного керівника Луцького училища культури і мистецтв Віктора Чебліна.

Захід відбувся 24 жовтня у Волинському облмуздрамтеатрі імені Тараса Шевченка в рамках проекту «Честь маю» від благодійного фонду «Рідна Волинь».

Захід, організований за сприяння управління культури облдержадміністрації, волинського державного училища культури і мистецтв ім. І. Стравінського зібрав його друзів, колег, учнів та студентів уже нинішнього покоління.

«Віктор Михайлович Чеблін – один із тих волинян, які своєю наполегливістю, власним прикладом змінювали світ навколо себе. Понад 20 років Віктор Чеблін віддав роботі над розвитком училища, його студенти сьогодні - заслужені діячі мистецтв, які працюють по всій Україні. Такі люди викликають почуття гордості за те, що ми – волиняни. А сам проект «Честь маю» сприяє на місцевому рівні розвитку національної ідеї на прикладі життя і діяльності відомих краян», - зазначив у своєму виступі організатор, голова благодійного фонду «Рідна Волинь», Дмитро Глазунов.

Для тих, хто прийшов на концерт, який відбувся в рамках пам’ятних заходів – це ще й своєрідна зустріч випускників.



«Я закінчила училище у 1971 році. Пам’ятаю, як ми будували його всі разом, це був найщасливіший час. Де ми з Віктором Михайловичем тільки не були: і Прибалтику всю об’їздили, і в Ленінграді виступали. Довгий час після випуску, коли вчитель був ще живий, ми, всі, хто міг зі студентів, збиралися і приїздили до нього додому привітати з Днем народження, востаннє збиралися на його 75-річчя. Таких людей мало є сьогодні, наш учитель не нажив ні квартири, ні машини, ні статків, все віддав училищу», - пригадує пані Наталія, яка разом із колишніми одногрупницями приїхала із Нововолинська.

Згадують вони також, що Віктор Чеблін горою стояв за кожного зі своїх студентів, якщо після розподілу місце випускника виявлялося зайнятим, то директор піднімав усіх, щоб вирішити питання: «І знаєте який він мав аргумент? «Це мій студент!» Віктор Михайлович був настільки авторитетним, що цього часто було достатньо. Він був для нас і наставником, і другом, і найсуворішим критиком. Таких людей потрібно пам’ятати і ми дякуємо організаторам за цей захід», - говорить випускниця училища Ірина Врещук.

Бувало, директор міг позичити грошей до стипендії, а таке траплялося нерідко.

У концерті, який розпочався із улюбленої пісні Віктора Чебліна «Чорнії брови, карії очі» взяли участь державний академічний український народний хор, естрадно-симфонічний оркестр Волинського музично-драматичного театру ім. Тараса Шевченка, ансамбль народного танцю «Радість», заслужений народний ансамбль пісні і танцю «Колос», народні артисти України Василь Чепелюк, Зоя Комарук, Лариса Мікоян, Олександр Якимчук, автор сценарію та режисер-постановник, заслужений діяч мистецтв України Віталій Іваницький.

Віктор Чеблін активно працював не лише на ниві вирощування нових талантів, а й спільно зі студентами та викладачами крок за кроком розбудовував училище, яке було для нього другим домом. 24 жовтня в рамках пам’ятних заходів відбулося також урочисте відкриття меморіальної дошки на фасаді волинського державного училища культури і мистецтва ім. І.Стравінського, якому Віктор Чеблін присвятив половину професійного життя. Виготовлення та встановлення дошки забезпечив благодійний фонд «Рідна Волинь».



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні