Зі снарядом у стіні: у Соколі на руїнах древнього костелу постає ...монастир

0
3
Зі снарядом у стіні: у Соколі на руїнах древнього костелу постає ...монастир
6-го листопада, у неділю, митрополит Михаїл очолить богослужіння у монастирі села Сокіл Рожищенського району, який діє у стінах костелу-руїни.

Про це інформують у Волинській єпархії УПЦ КП.

Перша Божественна Літургія Архиєрейським чином у стінах Сокільського Свято-Успенського монастиря - історична подія для цієї обителі.

Як відомо, більшу частину свого життя костел Святих Петра й Павла, що у селі Сокіл Рожищенського району, простояв у руїнах. А кілька років тому у порослих мохом забуття стінах уперше за десятки літ пролунала молитва: на території древньої культової споруди почали облаштовувати монастир.

Костел у Соколі збудований 1907-го, про що свідчить напис на стіні. За кілька літ зазнав руйнації – була Перша Світова. А незадовго – Друга, коли село опинилося під прицілом одразу кількох окупантів. Під час війни костел підпалили, за що поляки жорстоко відомстили місцевим жителям … спаливши населений пункт і вбивши 19 місцевих українців.

Спогадом про ті буремні сторінки сільської історії залишилися… снаряди у стінах костелу Св. Петра і Павла. Тривалий час долею культової споруди (пам’ятки архітектури місцевого значення) переймалися хіба її сусіди-селяни, лелеки, котрі гніздилися на стінах, і Матір Божа, яка застигла у скульптурі над входом до храму в тяжкій задумі. А згодом поляки взялися облаштовувати попід костелом дитячий літній табір. Збудували кілька будиночків довкола. Але проект тривав недовго.

Нині ж у стінах костелу знов звучить молитва. Потроху братія повертає життя у самотні стіни. Місцева громада підтримує ченців, допомагає облаштувати монастир.

До молитви у Соколі запрошують всіх охочих.

Олена ЛІВІЦЬКА
Фото автора


Скульптура Божої Матері пережила дві війни: тепер у цих стінах - монастир УПЦ КП
Скульптура Божої Матері пережила дві війни: тепер у цих стінах - монастир УПЦ КП
Поблизу ченці зводять і господарські споруди
Поблизу ченці зводять і господарські споруди
Свідок історії - у стіні храму
Свідок історії - у стіні храму

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні