--> Війна з раком, або Як живуть пацієнтки волинського онкодиспансеру | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Війна з раком, або Як живуть пацієнтки волинського онкодиспансеру

3
2
Війна з раком, або Як живуть пацієнтки волинського онкодиспансеру
«Головне – не падати духом і не ділити життя на «до» і «після». Полікувались і рухаємось далі. Бували депресії, відчай, але стримувало те, що рано на роботу потрібно і як я з заплаканими очима туди піду?»

Коли заходиш у палату до онкохворих, очікуєш побачити виснажених хворобою жінок, які нарікають на медицину, тяжку долю, дорогі ліки... А чуєш от ці слова, ще й від людей з посмішкою на обличчі!

Рак молочної залози – найпоширеніше онкологічне захворювання серед жінок. Щороку у світі його вперше знаходять у більше, ніж мільйона жінок, 600 тисяч помирає…

20 жовтня – Всеукраїнський день боротьби з раком молочної залози. У палатах мамологічного відділення Волинського обласного онкологічного диспансеру лежать жінки, у кожної з яких – своя історія, свій біль, свої «хронічки» ведення війни з хворобою…

РАННЯ СТАДІЯ – БІЛЬШЕ ШАНСІВ


73-річна Євгенія з Нововолинська каже, що все життя регулярно проходила медогляд, адже працювала на м’ясокомбінаті. Вийшовши на пенсію, не забувала й про самообстеження. Так і знайшла у себе збільшений лімфовузол. Зробила мамографію, лікар знайшов «плямку» на знімку, направив до онколога, а той – на Луцьк. Поклали на операцію.

«Не хотіла операції, бо нічого не маю, окрім пенсії. Але діти, слава Богу, заставили йти лікуватись. Зараз мене чекає променева терапія, але, виявилось, що я ще вчасно звернулась – рак був на першій стадії, тому вдалося зберегти груди», - зазначає пенсіонерка.

Її сусідка Оксана невимовно радіє з того, що рак вдалось впіймати ще на тій стадії, коли він фактично не встиг утворитись.

«Я кожні півроку обстежувалась і одного разу лікарі виявили в молочній залозі кальцинати, які дуже швидко поширювались. Фактично в мене виявили рак на нульовій стадії, висікли ту зону і зберегли груди. Якби регулярно не ходила на обстеження, все могло б бути значно гірше», - розповідає вона.

ГОЛОВНЕ – НЕ ПАДАТИ ДУХОМ

Жінки з палат, де лікують рак пізніших стадій, у своїх порадах одностайні – не можна падати духом і ділити життя на «до» та «після».

«Пухлину знайшла випадково. Пройшла обстеження, сказали, що рак вже на другій стадії. У вересні зробили дві операції – видалили груди, яєчники і маткові труби, бо пішов гормональний збій. Скоро у мене друга «хімія», а всього потрібно шість», - каже 41-річна Тетяна.

Пацієнтка онкодиспансеру каже, що через хворобу доведеться змінювати роботу – раніше працювала нянею, а тепер фізичні навантаження протипоказані.

«Головне – не падати духом і не ділити життя на «до» і «після». Полікувались і рухаємось далі. Звичайно, бували депресії, відчай, але стримувало те, що рано на роботу потрібно і як я з заплаканими очима туди піду? Я в 2000-ому році перехворіла туберкульозом, то це для мене більшою трагедією було, це був кінець життя. А тут я швидко прийняла цей факт», - додає жінка.

Чи не найдовшу ракову історію має 59-річна Людмила, яку сусідки по палаті називають «старостою». У 2007 році у жінки видалили доброякісну пухлину в молочній залозі, через рік – ще одну з іншого боку.

А минулого року пенсіонерка сама знайшла у себе пухлину, яка виявилась злоякісною. Одну залозу їй видалили, призначили «хімію» та променеву терапію.

Згодом історія повторилась і з другою залозою. До того ж у жінки знайшли менінгіому в голові. Наразі вона є учасником міжнародної дослідницької програми, тож багато дороговартісних препаратів їй вдається отримати безкоштовно.

«Був тиждень шоку, а потім кулаки стиснула і далі боротись. В мене вже стільки «хімії» було, що я вже й не згадаю, скільки», - каже жінка, вишиваючи синові сорочку.

КОЛИ ВАРТО БІГТИ ДО ЛІКАРЯ?


Завідувач мамологічного відділення Волинського обласного онкологічного диспансеру Юрій Малімон розповідає, що Україна не є лідером у світі по захворюваності на рак молочної залози, адже це «хвороба розвинених країн». Причиною є пізнє одруження, народження максимум однієї дитини, відмова від грудного вигодовування, зростання тривалості життя.
Завідувач мамологічного відділення Юрій Малімон
Завідувач мамологічного відділення Юрій Малімон

Втім, для України ця проблема теж, як ніколи актуальна – минулого року рак грудей вперше знайшли у майже 13,5 тисяч жінок. При цьому в 17% онкологію знаходять на пізніх стадіях.

Медик розповідає, що від 60 до 70% жінок самостійно знаходять у себе пухлини, а на профілактичні огляди припадає лише 30% виявлень раку.

«На жаль, жінок не вчать самостійній діагностиці, хоча це життєво необхідно», - наголошує лікар.

З його слів, кожній жінці потрібно раз на місяць провести самообстеження – перед дзеркалом подивитись, чи груди симетричні, чи немає стягнень або навпаки випуклостей, змін шкіри, виділень з сосків. Такий огляд варто провести у двох положеннях – з опущеними та піднятими руками. Далі молочні залози потрібно обстежити руками.

Знайшовши, хоч щось, що викликає підозру, варто звернутись до свого гінеколога або ж мамолога. Можна звернутись у поліклініку, будь-який приватний медцентр або ж напряму у онкодиспансер.

Слід відзначити, що біль – зовсім не обов’язкова ознака раку, але це теж привід звернутись до лікаря.

Юрій Малімон розповідає, що часом рак знаходять у жінок, які поки ні про що не підозрюють. Так, цього року на заводі «Kromberg & Shubert» працював пересувний мамограф. Після цього прооперували близько десяти жінок, які навіть не здогадувались, що з їхнім здоров’ям щось не так.

Серед факторів ризику – спадковість, раннє і пізнє статеве дозрівання, перші пологи після 35 років, вигодовування дитини менше дев’яти місяців, стреси, режим харчування, статеве життя, а вірніше його відсутність, зайва вага, зловживання наркотиками, алкоголем, тютюном, наявність доброякісних пухлин.

Часті профогляди у розвинених країнах дозволяють до 60% пухлин знаходити на першій стадії і зберегти молочні залози. До того ж лікування у цьому випадку дешевше і простіше, а прогноз – кращий.

ЦІНА ЖИТТЯ


Лікування раку, звичайно, починається з діагностики – огляд лікаря, УЗД, часом пункція, мамографія. Медик переконує, що обстеження в онкодиспансері безкоштовні, доведеться заплатити лише до 200 гривень за плівки для мамографії. А от далі на жінку чекають операція, хіміотерапія, іноді – променеве лікування.

Юрій Малімон каже, що в середньому у Луцьку ліки для операції та післяопераційного періоду коштують до трьох тисяч гривень, а от ціни на препарати для хіміотерапії суттєво відрізняються, залежно від кількості курсів, виробника препаратів (український препарат на один курс хімії може коштувати 1,5 тисячі гривень, а німецький – 4,5).

Загалом же препарати для одного курсу хіміотерапії можуть коштувати від 1,5 до 10, 15 і навіть 20 тисяч гривень разом з підтримуючими ліками. Вартість променевої терапії поки покриває держава.

РАК ГРУДЕЙ – ЦЕ НЕ ЛИШЕ ЖІНОЧА ПРОБЛЕМА

Виявляється, раком молочної залози хворіють не лише жінки, а й чоловіки. Їх серед хворих – 1-2%. Лише цього року рак молочної залози на Волині виявили у чотирьох представників сильної статі.

Цікаво, що чоловіки найчастіше приходять до лікаря на ранніх стадіях хвороби і не тягнуть до останнього.

«Рак молочної залози – це та патологія, яку можна вилікувати і жити далі. Я днями оглядав кількох пацієнток, в яких рак був кілька років тому і вони абсолютно здорові, живуть повноцінним життям», - наголошує лікар та закликає жінок приходити на медогляди.

***

«Треба ходити до лікаря не тоді, коли вже щось турбує, а тоді, коли ще нічого немає. Себе треба любити», - кидають мені у слід пацієнтки мамологічного відділення, які вражають своєю мужністю та оптимізмом. І додають: «Радьте жінкам не запускати себе».

Віталія САХНІК
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Гарний матеріал, "Волинь 24". Жінкам треба частіше нагадувати про медогляд у мамолога.
А Малімон - чудовий лікар! Свого часу лікувалася у саме нього і добре, що прийшла коли не все було "запущано".
Відповісти
Корупція процвітає.До людей ставляться як до бидла, халатність 100%. 1+1 вас чекає.
Відповісти
Малімон дуже хороший та порядний лікар.Дай Бог здоров'я йому та всій його родині.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні