--> У Зміїнці жителі бунтують проти переробки батарейок | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

У Зміїнці жителі бунтують проти переробки батарейок

0
4
У Зміїнці жителі бунтують проти переробки батарейок
Фінські інвестори хотіли дробити радіоактивні відходи поблизу помешкань волинських селян.

Жителі села Зміїнець, що під Луцьком, протестували проти зведення сортувальної лінії електронних відходів біля їхніх домівок і добилися від місцевої влади слова, що інвесторам відмовили, - пише видання Район.Луцьк.

Місцевий підприємець разом з громадянином Фінляндії зареєстрували на території Зміїнця підприємство «Екорек» і мали намір відкрити там лінію для сортування батарейок.

Така звістка приголомшила жителів, які мешкають поблизу території на вулиці вулиці Ліскова, 20, де могли звести виробництво другого класу небезпеки. Як видно на мапі, поряд не тільки хати людей, а й водойми.

Усе розпочалося з того, що сільська рада оголосила громадські слухання. Але повідомлення про захід було тільки у місцевій районці, яку мало хто читає. Це дуже насторожило людей.

Під час громадських слухань представники інвесторів розповіли, що у перший рік роботи вони планують встановити лише збирати побутові батарейки і сортувати їх, а на другий рік - встанови лінію для їх подрібнення.

А сільський голова Олена Твердохліб у коментарях виданню «Волинь24» заперечувала шкідливість виробництва і запевняла, що там тільки сортуватимуть батарейки. Натомість натякала, що бунт зчинили «непрості селяни».

Однак, представники громадськості перевірили у державних реєстрах чим насправді буде займатися підприємство.

"Ми категорично проти цього виробництва, бо буде як завжди: почнуть з сортування, а завершать переробкою. У ТОВ «Екорек» серед видів діяльності (КВЕД) не має зафіксованого сортування, а натомість є зберігання радіоактивних ядерних відходів, їх обробка. Серед інших видів діяльності ми побачили виробництво основних неорганічних хімічних речовин, добрив, агрохімічної продукції, компосту, оптову торгівлю відходами і брухтом, а також різноманітні види робіт зі знезаражування вод і ґрунтів, – розповіла місцева жителька Тетяна.



Тож у підсумку громадських слухань жителі проголосували проти будівництва, адже вважають, що розташування такого об’єкта матиме пагубний вплив на життя і здоров’я місцевих.

"Ми хочемо жити в безпечних умовах. Але цьому заважає бажання деяких підприємців розмістити на території в безпосередній близькості до наших будинків небезпечного підприємства…Вважаємо, що розміщення такого об’єкту буде порушенням усіх будівельних норм…Земельна ділянка, на якій планують будівництво, знаходиться у безпосередній близькості до житлової забудови, а також до водних об’єктів", – доводить пані Тетяна.

Тож у четвер, 13 жовтня, представники громади села Зміїнець і Тарасове прийшли до Княгининівської сільської ради, щоб подати звернення до сільради, а також до Луцької райдержадміністрації та Волинської облдержадміністрації з проханням заборонити виготовлення будь-яких проектних чи передпроектних документів і не дозволяти побудову такого об’єкта на території сільської ради.

Натомість Княгининівський сільський голова Олена Твердохліб повідомила, що їй незрозуміла така поведінка селян, адже дозволу на будівництво сортувальної лінії не надавали:

"Отримала звернення жителів. Але не розумію, чому вони «кіпішаться»… На громадському обговоренні прийняли рішення не надавати дозвіл фірмі «Екорек» на будівництво сортувальної лінії. А власники фірми до сільської ради із заявою про повторний розгляд на сесії чи проведення громадського обговорення не зверталися".

"Ми запитали жителів чи їм це треба, чи не треба. Громадські обговорення констатували факт, що жителі не хочуть розміщувати цю сортувальну лінію біля їхніх будинків... Вони, певно, не довіряють владі, тому що звикли, що раніше усе вирішували без громади і далі буде так робитися. Але на сьогоднішній день ні депутати, ні я не будуть ризикувати здоров’ям громади, тому слухання проводять по будь-якому питанню", – запевнила Олена Твердохліб.

У свою чергу, жителі обіцяють, якщо їхнє звернення проігнорують і не нададуть чіткої відповіді про відмову будівництва, за захистом порушених прав звертатимуться до правоохоронних органів.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні