--> Тротуарами ходити без підборів, а в магазини – без візків: лучанки перевіряють місто на безпечність | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Тротуарами ходити без підборів, а в магазини – без візків: лучанки перевіряють місто на безпечність

2
5
Тротуарами ходити без підборів, а в магазини – без візків: лучанки перевіряють місто на безпечність
Другий місяць триває моніторинг центральної частини Луцька, реалізована в рамках соціальної кампанії: «Безпечний Луцьк: ґендерний моніторинг центральної частини міста».

Наші учасниці впродовж тижня моніторили проспект Волі. Крім економії на освітленні учасниці помітили, що на центральному проспекті немає доступу до всіх об’єктів соціального значення, неналежно облаштовані пішохідні переходи та обмежувачі руху та жахливі тротуари.

Текст – Тетяна Карпів

ФотоІрина Мусій

ДО СУПЕРМАРКЕТІВ ТА КРАМНИЦЬ ВХІД НА ВІЗКАХ - ЗАКРИТИЙ

Активістки зауважили, що доступу до приміщень загального користування людям на візках чи батьків з малими дітьми немає майже до всіх об’єктів на проспекті Волі. Якщо пандуси і встановлені, то вони або з надто крутим спуском, слизькі.

Або ж прохід закривається – трубою біля ательє «Леус», вазою біля крамниці «Файноград».



Основна проблема закладів соціального користування на проспекті Волі – це високий кут підйому і сходження, малі площадки для розвороту колясок, візків перед входом в установу, крамницю, кафе чи супермаркет. Зокрема, це стосується аптеки «Волиньфармпостач».



Загалом складається враження, що людям на інвалідних візках, чи матерям, батькам з малими дітьми можна заїжджати хіба що до аптек (та й то не всіх), банків та закладів з гральними автоматами.

Супермаркети взагалі не пристосовані до нормального заїзду і виїзду. У супермаркеті «Сільпо», що в ЦУМі є заїзд, однак він зроблений із слизької плитки, тому виїжджати досить недобре, а дощової осені та взимку – небезпечно. Це стосується і супермаркету «Наш край», котрий біля гімназії №4, там є з’їзд, однак він влаштований так, що його перекривають вхідні двері.



Що ж до інших супермаркетів та продуктових крамниць, то таке враження, що вказані категорії населення – люди з інвалідністю, або проблемами з пересуванням, матері, батьки з малими дітьми – не їхні клієнти.

До супермаркету «24» та «Наш край», біля головного корпусу СНУ, взагалі не можна спуститися: круті сходи, які ведуть у підвал , відсутні перила , спуск. Цікаво, як видавали дозвіл на обладнання цих супермаркетів…

Між рядків декларується, що мало мобільним групам населення або варто сидіти вдома, або відвідувати лише аптеки, банки та заклади з гральними автоматами.

ПРОСПЕКТОМ ВОЛІ НА ПІДБОРАХ НЕ ХОДЯТЬ


Стани тротуарів, починаючи від гімназії №4 – у жахливому стані. Значна частина тротуару від Луцького педагогічного коледжу до піцерії «Челентано» не просто не пристосована для жінок, котрі люблять ходити на підборах, а взагалі незручна навіть для прогулянки з дитячим візочком, чи тим паче - для людини на інвалідному візку. Попри те, що це центральний проспект, тротуари перед педагогічним коледжем і ТЦ «Гранд Волинь» - у жахливому стані.



Крім ям існують також проблеми із електричними проводами живлення, які можуть знаходитись на деревах, або ж під ногами. Як от, наприклад, біля головного корпусу СНУ.



«Що то за клумба з трави, та й нащо вона поздовж коледжу? Якось нелогічно. Також дивує, що на тротуарі навпроти «Фотоательє», перед гімназією № 4 є стоянка авто: чи потрібна вона там, і чи законна?..», - коментує учасниця проекту Олена Галапчук-Тарнавська.

З’їзди з тротуарів також облаштовані досить чудернацько. Наприклад з однієї сторони є з’їзд є, а з іншої – ні.
Пішохідні переходи світловими, звуковими сигналами, або засобом обмеження руху або ж не забезпечені зовсім, або лише частково.



Вважаємо, що такі необхідно встановити біля ЦУМу, крамниці «Освіта», гімназії № 4, перед Київським майданом. Навпроти гімназії №4 взагалі відсутній світлофор, а пішохідна доріжка навіть без «лежачого поліцейського».

Це при тому, що поруч школа, видимість проїзду погана через громадський транспорт, котрий зупиняється поруч, а вулиця є насиченою транспортом. Крім того, міська влада хоче ще розширювати проїжджу частину, чим створюватиме більший рух автівок. Активістки зауважують, що в цьому місці необхідно встановити обмежувачі руху, щоб не ризикувати здоров’ям дітей.



ПРО ПОТЕНЦІЙНО НЕБЕЗПЕЧНІ МІСЦЯ

Учасниці моніторингу кажуть, що попри те, що проспект є центральним у місті, є безліч місць, де можна чекати небезпеки.

«Наприклад, в усіх бічних провулках та між будинками нічної пори ходити страшно. Особливо в провулку по дорозі в кафе «Кораблик», колишній «Інтертелеком», перед крамницею «Наша рибка», з обох боків Волі, 78, біля тераси піццерії «Челентано». Жахливим у вечірню та нічну пору виглядає сквер навпроти гімназії №4, парк біля університету СНУ ім. Лесі Українки. Ще жахливішим виглядає будівництво між Філармонією і ТЦ «Гранд Волиннь» – воно ж навіть не загороджене стіною, туди з легкістю може будь-хто зайти», - каже пані Олена.



Думаємо, що будівництво будинку перед Філармонією, має бут загородженим, також учасниці моніторингу пропонують забрати крамничку на розі Волі і Шопена, котра закриває видимість чим створює додаткову небезпеку.

Виникає питання до забудовника, відповідального за будівництво перед Філармонією: як можна будувати на вулиці, чи проводити ремонтні роботи і не поставити захисні переходи?..

Довідково:


Кампанія реалізується на базі інтернет-видання «Волинь 24». Координаторка кампанії – Тетяна Карпів.

Партнери кампанії: «Жіночий клуб», Волинська обласна громадська організація «Гендерний центр», Волинська обласна громадська організація «Волинський прес-клуб, «Гендерний театр» Луцького педагогічного коледжу.

Кампанія проводиться в межах проекту «Схід та Захід разом – підвищення спроможності українських місцевих видань» Фонду «Освіта для демократії» та МО «Нова генерація».

Проект реалізується у рамках Польсько-Канадської Програми Підтримки Демократії співфінансованої з програми польської співпраці на користь розвитку Міністерства закордонних справ РП та канадського Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD).



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
забули про полікл.1 по волі.66а - пандус - взльотний! а паркінг та їзда по тротуарах перед дитячою обл.бібліотекою !!!
Відповісти
А тротуари перед поліклінікою №1...... Перед аптекою... Там взагалі одна суцільна калюжа постійно. Зате біля Сітіпарку шматок тротуару зробили(((( А далі - нікого не хвилює
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні