Село - на голодному пайку: волинська «Батьківщина» вимагає від державних мужів згадати, хто їх годує*

1
2
 Село - на голодному пайку: волинська «Батьківщина» вимагає від державних мужів згадати, хто їх годує*
Поки народні обранці "торгувалися": треба мораторій на продаж селянської землі чи не треба, господарі ллють "картопляні сльози", а виробники тваринницької продукції готуються ...збувати худобу. Якщо й надалі село житиме у режимі відміни пільгового оподаткування для аграріїв, то можна буде поставити крапку на тваринництві, кажуть волинські аграрії.

Відстояти інтереси хліборобів та людей села взялися батьківщинівці. На Волині, як і по всій Україні, за ініціативи партії створено антирейдерський штаб. Завдання: протидіяти захопленню земель.

А 8-го жовтня батьківщинівці запросили на форум аграріїв Волині "Захистимо село - збережемо державу". Обговорити наболілі проблеми одноосібників, фермерів та агровиробників прибули представники з кожного району області. Й ситуація, як можна судити із відвертої розмови, у волинському селі - не найліпша.

На форум прийшли і керівники агрогосподарств і одноосібники з різних районів Волині
На форум прийшли і керівники агрогосподарств і одноосібники з різних районів Волині


ДЕРЖАВА НІ КУЄ НІ МЕЛЕ: ТАКОГО БЕЗЛАДУ ЩЕ НЕ БУЛО


Форум відбувся на базі одного з провідних агрогосподарств краю - ТзОВ "Городище", на чолі з Анатолієм Никонюком.

Модератором розмови вступив заступник голови облосередку "Батьківщини" Валентин Вітер, який наголосив:

"Ми запросили до розмови аграріїв, щоб почути голос із низів, щоб ліпше зрозуміти проблеми одноосібників і фермерів. Знаю з ваших слів, що сьогодні сільське господарство переживає не найліпші часи.

Відміна пільгового режиму оподаткування негативно впливає на розвиток аграрного сектора. Якщо, наприклад, експортерам зерна сплата податку на додану вартість - вигідна, бо повертається, то такі підприємства, як, скажімо, ТзОВ "Городище" та багато інших волинських агрогосподарств, вона змушує скорочувати виробництвою", - наголосив Валентин Вітер.

І справді так. За словами Анатолія Никонюка, нині його підприємством (яке орендує 10 тисяч гектарів землі на території дев'яти сільських рад Горохівського та Луцького районів)сплачено 1,8 мільйона гривень ПДВ. До Нового року необхідно буде віддати державі ще 8 мільйонів.

Анатолій Никонюк - керівник підприємства, яке орендує землі на теренах 9-ти сільрад
Анатолій Никонюк - керівник підприємства, яке орендує землі на теренах 9-ти сільрад


"Я міг би ці гроші віддати людям на зарплату, щоб вони не роз'їжджалися за кордони, щоб сім'ї не розпадалися. З Нового року доведеться сплачувати ПДВ і з тваринницької продукції, а взимку реалізації - ніякої, тому доведеться тваринництво ліквідувати. А це 150 людей, які лишаться без роботи... (а загалом тут 260 працюючих, - авт.). Зараз у нас до трьох тисячпоголів'я ВРХ , також є до тисячі свиней, але на сьогодні цим не вигідно займатися.

Тому я переконаний: треба хоча б повернути попередній режим оподаткування, який був скасований два роки тому. Ми не кажемо вже про дотації, які в Європі дають... У нас же тільки душать податками. Люди й так на Волині масово виїжджають в Польщу, і ще рік-два - й не буде кому тут працювати. Я в цьому господарстві - не один десяток літ: такого безладу ще не було", - каже Анатолій Никонюк.

ОЛЕГ КІНДЕР: "СКУПЛЯТЬ ВСЕ, ЩОБ НАВІТЬ ДРІБНІ ФЕРМЕРИ ЗАЙШЛИ ЗА ХМАРИ"

Як зауважив керівник облосередку ВО "Батьківщина" Олег Кіндер, помиляється, той, хто вважає, що проблема рейдерства земель Волині не стосується. Олігархам вигідно скуповувати землі, щоби тримати в одних руках пів-України. Нині лише на Кіровоградщині понад 3 тисячі випадків рейдерського захоплення земель. Дійде справа й до Волині.

"Так, для олігархів основний капітал з переробки сільгоспродукції - центральні, південні регіони. А тут їм буде цікаво скупити все, щоб не мати навіть найменшої конкуренції, щоб навіть дрібні фермери зайшли за хмари", - каже Олег Олексійович.

Насправді, укотре піднімаючи питання захисту волинських аграріїв, "Батьківщина" робить це не задля політичного піару, наголошує Олег Кіндер.
Людмила Кирда і Олег Кіндер під час форуму.
Людмила Кирда і Олег Кіндер під час форуму.


"Ми закликаємо всі політичні сили: давайте об'єднуватися, щоб скасувати непосильну для села систему оподаткування та протидіяти рейдерству. Сьогодні нема Януковича. Але, на моє переконання, стало ще важче. Ті, з ким ми пліч-о-пліч стояли на Майдані, стали в чомусь не тільки опонентами, а й навіть ворогами", - каже політик.

До антирейдерського комітету увійшли, крім Олега Кіндера та його
першого заступника депутата облдради Людмили Кирди, увійшли: керівник ТзОВ "Городище" Анатолій Никонюк, голова СВК "Батьківщина" з Турійського району Павло Корецький, однооосібник із села Промінь Луцького району Григорій Борейчук, фермер із села Семеринське Локачинського району Федір Кресак.

Батьківщинівці закликають аграріїв, депутатів місцевих рад долучатися до роботи комітету.

МОРАТОРІЙ ТРЕБА, АЛЕ ЩО ТАКЕ РІК?

Днями парламент таки продовжив мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення. Але лише на рік...

"Що таке рік? Щоб господарювати, я, наприклад, мушу взяти кредит. А як з ним бути, коли я не знаю, що за рік може статися з моєю землею?" - пояснює аргументацію аграріїв Анатолій Никонюк.

Тому ті виробники, які відстоюють інтереси своєї країни, а не іноземного "латифундиста" наполягають, аби термін заборони був тривалішим. Як варіант, пропонують, аби держава викупила землі у селян, щоб поповнити бюджет, а не кишені заморських бізнесменів.
Віра Лисюк із Колодяжного нарікає на те, що отримує мізер за свій пай
Віра Лисюк із Колодяжного нарікає на те, що отримує мізер за свій пай


"Якби у нас сусід в сусіда міг купити землю, то я навіть і не проти... А ми ж розуміємо, кому вона дістанеться. Хай би держава купила їх собі і багатшала б: здавала б в оренду і мала б з того гроші", - каже голова СВК "Дружба" з Турійського району Петро Камельчук.

Власне, саме тому "Батьківщина" вимагає продовжити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення мінімум до 2022 року.

БЮДЖЕТ - ДЛЯ ОЛІГАРХІВ, А НЕ ДЛЯ СЕЛЯН

Кожен селянин, засіваючи поле навесні, планує восени мати з нього дохід... А коли дохід - то хіба гіркі селянські сльози і чорні мозолі?.. У державних мужів сьогодні на все - одна відповідь: "У країні - війна", та невже це причина, щоби не бачити і не чути проблем сільських виробників?

Як наголосила перший заступник голови облосередку "Батьківщини", голова бюджетної комісії облради Людмила Кирда, Державний бюджет, який пропонують прийняти на 2017 рік народним обранцям, не враховує інтересів селян-виробників.

"У бюджеті кардинально зменшилася непряма підтримка аграріїв. Пройшло більше двох років від Революції гідності. Кожен із нас надіявся, що будуть зміни на краще, що село матиме державну підтримку.

Що маємо нині? Візьмімо недавно прйинятий закон "Про індустріальні парки". Ніби й хороший, на перший погляд. Але яким галузям обіцяні преференції? Кондитерській, цукровим заводам, виробникам ікри і машинобудуванню...

От і складається враження, що Закон "Про Державний бюджет на 2017 рік" депутати готували під себе, а не для людей. Тому "Батьківщина" це не підтримувала. Кого підтримувати? Президента, який так і не став Президентом, а залишився бізнесменом?" - зазначила Людмила Кирда.
Під час оглядин агрогосподарства у Городищі
Під час оглядин агрогосподарства у Городищі


***

Відвертою вийшла розмова з аграріями.

Людям болить, що їх дурять, сплачуючи копійки на паї, що влада не контролює цих процесів. Болить, що селяни з року в рік є заручниками молочних магнатів. А навіть досвідчені аграрії не можуть втримати працівників, яким вигідніше трудитися "на польського пана", і думають сьогодні не тільки, як вберегти свої землі від рейдерства, а й як вижити в умовах податкової кабали.

Учасники форуму прийняли резолюцію, в якій вирішили звернутися до Кабміну, Верховної Ради, Президента з вимогою повернутися до пільгового режиму оподаткування, посилити боротьбу з рейдерством, передбачити в Державному бюджеті фінансування програм на підтримку сімейних ферм, тощо.

Аграрії одностайні в одному: нема на кого надіятися в державі, окрім як - на самих себе. Тому кажуть: готові гуртуватися, щоб відстоювати своє право на достойне життя.


Валентин Вітер спілкується із учасниками форуму
Валентин Вітер спілкується із учасниками форуму
На території підприємства
На території підприємства

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
не варто недооцінювати селян, вони здатні самі ухвалювати рішення і точно знають, як розпоряджатися своїм майном. На жаль, 400 тис померлих власників землі уже цього ніколи не зроблять.
Зараз селяни здають землю в оренду майже задарма. Середня ціна оренди гектара в Україні становить близько 900 грн на рік — сміх і сльози. У сусідніх країнах вартість землі значно гіршої якості в кілька разів вища.
Саме низькі орендні ставки як результат відсутності вільного обігу землі є причиною недоотримання селянами доходів і фактором зубожіння власників паїв. Хто у виграші? Агрохолдинги, корупціонери-чиновники з управлінь Держгеокадастру, "наглядачі" за державними підприємствами з великими земельними банками.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні