На Волині селяни бунтують через сміттєпереробний завод

4
10
На Волині селяни бунтують через сміттєпереробний завод
Жителі села Брище Луцького району не хочуть, аби на території сусіднього сміттєзвалища будували піч для спалювання відходів.

Про це стало відомо у понеділок, 3 жовтня, під час прийому громадян головою Волинської облдержадміністрації Володимиром Гунчиком.

Мешканці села Брище звернулися з колективним зверненням до губернатора. Люди не згідні з початком будівництва печі зі спалювання відходів на території полігону, що розташований на території Рокинівської сільради, до якої входить і Брище.

Як зазначають у облдержадміністрації, полігон твердих побутових відходів у селі Брище поблизу Луцька відкрили у 1992 році. Останніми роками сюди вивозили до 600 тисяч тонн сміття.

Тож не дивно, що з часом ресурс полігону став вичерпуватися. Тому у 2000 році запустили другу чергу сміттєзвалища, а ще через одинадцять років – третю чергу. У 2013 році для будівництва чергової черги сміттєзвалища виділили ще майже 9 гектарів землі. Зокрема, там викопали новий котлован.

Лише минулого року на звалищі у Брищі запустили сміттєсортувальну лінію. Пропускна спроможність лінії – 50 тисяч тонн. Тож нині полігон обслуговують спільно приватна фірма «Луцьк ЕКО», яка займається сортувальною лінією, та комунальне та комунальне підприємство «Луцькспецкомунтранс».

В липні 2016 року Луцька районна державна адміністрація провела аукціон з набуття права оренди та укладання договору оренди землі для будівництва та обслуговування заводу по переробці сміття терміном на 49 років.

За інформацією сільського голови, фірма виготовляє проектну документацію на будівництво заводу по переробці сміття. Відповідно до декларації про початок будівництва, ведуться підготовчі земляні та інші роботи по встановленню дільничної спалювальної печі. До речі, гроші за оренду землі, а це 180 тис. грн, сплачено і навіть вже витрачено сільською радою.

«Моя позиція дуже проста. Люди повинні бути зацікавлені в тому, щоб на їхній території все було в порядку, щоб екологічно це не вплинуло на здоров’я їхніх дітей. Влада ж повинна дбати, щоби були робочі місця і надходження в бюджет. Тому наше завдання – знайти компроміс», - прокоментував ситуацію Володимир Гунчик.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
10

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Швновна редакції сайту,
а відколи у нас з’явилася така посада «губернатор»?
Відповісти
Микола іди на... сміттєзвалище!
Відповісти
Краще потонути у смітті? А те, що сміттєві відходи надходять у грунтові води і селяни, можливо, п"ють отруєну воду, це нормально? Звісно, завод по спалюванню сміття має бути екологічно безпечним і це потрібно пояснювати.
Відповісти
Сміттєпереробний та сміттєспалювальний завод - це зовсім різні речі. Нам пропонують побудувати друге. Окрім того, безпечного сміттєспалювального заводу не існує, навіть з дотриманням усіх санітарних норм. Більше того радіус небезпеки від такого заводу досить солідний. І відстань до Луцька в такому випадку просто смішна. У світі відмовляються від спалювання сміття, а займаються його переробкою. Поцікавтеся проблемою, перш ніж робити висновки.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні