Невигідно: на Любомльщині за рік удвічі скоротилися посіви цукрового буряка

0
0
Невигідно: на Любомльщині за рік удвічі скоротилися посіви цукрового буряка
Цьогоріч на Волині під цукровий буряк аграрії виділили 13,3 тисяч гектарів землі. Це на 2 тисячі гектарів більше, ніж 2015-го.

Натомість на Любомльщині вирощування культури скоротилось вдвічі за цей період, - повідомляє Кордон.

Обидва цукрові заводи області днями розпочали роботу. Умови прийомки буряків залишаються такими ж, як і минулого року. Усього по області працюватиме 12 бурякопунктів.

«Базова угода з сільгоспвиробниками – 72 кілограми цукру за тонну солодких коренів. Наш завод бере на себе всі затрати з транспортування буряків. З населенням також не змінюємо умов роботи. 63 кілограми цукру за тонну фізичні особи отримають на заводі, 60 – на бурякопунктах. Окрім цукру, за тонну сировини видаватимемо 250 кілограмів сухого жому», – говорить заступник голови правління ПАТ«Гнідавський цукровий завод» Олександр Нікішин.

За словами Нікішина, Гнідавський цукровий завод цьогоріч прийматиме і мелясу. Днями тут відкриють цех, де з неї виготовлятимуть біоетанол.

На цукровому заводі в Іваничах, що розпочав роботу 10 вересня, теж обіцяють здавачам буряків вигідні умови співпраці.

Ще років з десять тому тому на Любомльщині теж масово вирощували солодкі корені. Приміром, у 2008-у одноосібники посіяли 540 гектарів і здали на заводи понад 10 тисяч тонн сировини для виробництва цукру. Цукрові буряки вирощували і кілька фермерських господарств району. Нині кількість площ, засіяних цією сільгоспкультурою, з кожним роком зменшується.

«У 2015-ому цукрові буряки у приватних господарствах району посіяли приблизно на площі 200 гектарів. Цього року – лише на 110 гектарах. Фермерські господарства Любомльщини припинили сіяти буряки. Тепер цим займатися невигідно, тому що бурякопункти на території району закрили. А везти буряки аж на «Гнідавський цукровий завод» чи в Іваничі на «Європуцукор» – дорого», – повідомили у Любомльському районному управлінні АПК.

Теги: посіви
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні