Вчимося обирати дім або Як цегла може зіпсувати вам життя

9
11
Вчимося обирати дім або Як цегла може зіпсувати вам життя
Коли чуєш від знайомого «я купив квартиру» - зразу питаєш: «за скільки?» і «якої площі?». Набагато рідше приходить на думку розпитати про висоту стелі, про вид з вікон, про ступінь готовності…. І майже ніколи – про матеріали, з яких побудований будинок.

А попри це саме якість тих матеріалів, які заховані під штукатуркою, в першу чергу впливають і на комфорт проживання, на надійність і довговічність будинку

Цегла – перша за важливістю серед таких матеріалів. Якою вона буває? Яким чином «диктує» якість житла? Давайте розбиратися…

ЯК ЦЕГЛА БЕРЕЖЕ ТЕПЛО

Усі знають, що цегла буває червона і біла. Червона називають ще керамічною, білу - силікатною. Червону керамічну виготовляють із глини методом випалення. Білу силікатну – із піску та вапна, які обробляють гарячою парою під високим тиском.

Одна з найважливіших характеристик стіни будинку (а отже і цегли, з якої стіна збудована) - здатність берегти тепло. Кажучи професійною мовою – теплопровідність.

Вимірюють теплопровідність за допомогою спеціального коефіцієнта. Ним позначають, скільки теплової енергії буде «губитися» на кожному квадратному метрові цегляної поверхні, якщо товщина стіни – 1 м, а різниця температур – один градус. Тобто, чим менший коефіцієнт, тим менше «губиться» тепла. І тим теплішою є оселя.

За інформацією спеціалістів Управління капітального будівництва Луцької міської ради, коефіцієнт теплопровідності силікатної цегли на 28 % вищий, аніж у керамічної.

Із силікатної або білої цегли, кажуть експерти, будинки - холодніші і вологіші
Із силікатної або білої цегли, кажуть експерти, будинки - холодніші і вологіші

Іншими словами – майже третина тепла, яка збереглася б у «керамічній» квартирі, втрачається у квартирі, де стіни збудовані з силікатної цегли.

Спеціалісти пояснюють це тим, що силікатна цегла – набагато «густіша».

«Порівняно з керамічною цеглою, силікатна характеризується підвищеною густиною, відповідно – підвищеною теплопровідністю. Через це, будинок з силікатної цегли у порівнянні з тим, що збудований із керамічної – буде холоднішим», – інформує доцент кафедри технологій будівельних виробів і матеріалознавства Навчально-наукового інституту будівництва та архітектури Вадим Житковський.

ЯК ЦЕГЛА ВТРИМУЄ ВОЛОГУ

Іще одна характеристика, за якою відрізняється керамічна та силікатна цегла – водостійкість.

«Силікатна цегла – менш вологостійка, вона практично не вбирає вологу. Іі це її серйозний недолік», – стверджує начальник управління капітального будівництва Луцької міської ради Леонід Карабан.

Він пояснює: починаючи ще з радянських часів і донедавна українські будівельники не мали права будувати внутрішні стіни з силікатної цегли. «Як казали в народі: бо буде «сира хата», - пояснює фахівець.

Леонід Карабан розповідає, що раніше силікатну цеглу використовували лише як облицювальну.

«Така цегла – дуже хороша як облицювальний матеріал. Але теж за умови, що на неї не потрапляє волога. Якщо ж тривалий час така цегла намокає – починає зеленіти або чорніти», – каже будівельник.

Раніше білу цеглу використовували лише як облицювальну, а стіни зводили із червоної, керамічної
Раніше білу цеглу використовували лише як облицювальну, а стіни зводили із червоної, керамічної

Іще один нюанс, пов’язаний із водостійкістю силікатної цегли – якщо при будівництві використовують зарідкий розчин, цегла просто «не схоплюється» і «пливе». А це, зрозуміло, впливає на надійність всієї конструкції.

Натомість червона керамічна цегла завдяки своїй структурі здатна набагато ефективніше пропускати через себе вологу, «випаровуючи» її. Стіни з керамічної цегли краще «дихають» і швидше сохнуть – переконують спеціалісти-будівельники.

НАСКІЛЬКИ ЦЕГЛА МІЦНА

Ще один параметр, за яким оцінюють цеглу – міцність. Цей показник вказує, яке навантаження в кілограмах на квадратний сантиметр може витримати та чи інша марка цегли.

Марка цегли позначається літерою «М» із числовим значенням, що відповідає певному рівню міцності: М-50, М-75, М-100, М-125, М-150, М-175, М-200, М-250 та М-300. Чим вище числове значення марки, тим вона міцніша. Силікатна цегла у цьому виграє перед керамічною: марки із вищими показниками міцності є більш поширеними.

«У Луцьку на розвилці між Дубнівською та Рівненською вулицями будували 16-поверхівку, то перші поверхи зводили із силікатної цегли. У зв’язку із такою кількістю поверхів, потрібна була цегла марки «150», а керамічної такої не випускали», – розповів Леонід Карабан.

До слова, саме показник міцності інколи стає причиною того, що будівельники у намаганні здешевити ціну житла, роблять вибір на користь силікатної цегли. Просто кажучи: стіна з силікатної цегли дешевша, аніж такої ж міцності стіна з керамічної.

ЯК ВПЛИВАЄ ЦЕГЛА НА КОМФОРТ

Порівнюючи керамічну та силікатну цеглу, будівельники наголошують на ще одному показнику: комфорті проживання.

«Є таке поняття як коефіцієнт комфортності. Наприклад, в дерева такий коефіцієнт – одиниця. І в той час, як в червоної керамічної цегли така цифра становить – 0,9, то в силікатної – 0,1», – каже генеральний директор ПрАТ «Луцький домобудівельний комбінат», заслужений будівельник України Руслан Вайман.

Керамічну цеглу називають найбільш надійним та екологічним будівельним матеріалом
Керамічну цеглу називають найбільш надійним та екологічним будівельним матеріалом

«Силікатна цегла – це суміш піску та вапна. І така суміш впливає на людину так само, як бетон. Хто хоче жити в бетонних будівлях?.. Силікатну цеглу вигадали від бідності. В радянські часи її використовували лише як облицювальну цеглу, а будували з неї хіба корівники і свинарники. Я нікому не радив би жити в будинку з силікатної цегли», - додає Руслан Вайман.

«Я навіть проти монолітно-каркасного будівництва, бо кращого та більш екологічного будівельного матеріалу, ніж випалена червона цегла – немає. Ніяких домішок, бетонів, не треба перевіряти на радіаційний контроль…», - висловлює свою думку багаторічний досвідчений будівельник, голова наглядової ради ПАТ «Луцьксантехмонтаж», заслужений будівельник України Віктор Чорнуха.

Віктор Чорнуха додає: «При Радянському Союзі силікатна цегла була заборонена для кладки капітальних стін, дозволена – лише як облицювальна. Жодного будинку з неї не будували. А зараз – все частіше можна побачити на будівельних майданчиках. Її використовують «схемщики», щоб низькою ціною привабити покупців».

* * *

Усі знають: найкращий будинок той, який ти збудував собі сам. Чому так? Та тому, що тоді точно знаєш, З ЧОГО він збудований. Тож купуючи квартиру, не бійтеся розпитувати власників про якість матеріалів. Тільки так ваш дім може стати для вас повністю своїм – економним, комфортним і надійним.

Людмила ЯВОРСЬКА
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
11

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Побільше б таких статей
Відповісти
Ось і варто покупцям Луцька задуматись хто в нас із забудовників вас дурить. Не забувайте ще про шумоізоляцію між квартирних перегородок - де необхідно влаштовувати мінераловатний утеплювач як шумоізоляцію а не повітряний прошарок.
Відповісти
Ваймановський мочить конкурентів.
Відповісти
Дурять , але ця проблема вирішується з допомогою пінопласту . Як що правильно зроблять то і в зимку люди зможуть багато економити на опаленні ...
Відповісти
Бред Сивої Кобили!
Відповісти
А де про панельні будинки??? Так гарно написано, а про такий дрібязок не вказали((( Мені здається , що для жителів панельних будинків така тема більш вагома, ніж для жителів цегляних будинків... ну й про піноблоки вставили б пару речень...)))
Відповісти
... і про моноліт! ...і про те, чого я не знаю)))
Відповісти
специалисты. В союзе строили несущие стены с силикатки. Примеров море, 14-16 этажные дома по всей стране. На,фото у дома наружная стена с лицевого керамического кирпича. Потом минвата потом 50см ,силикатного. Итого 70см. Это теплый дом. А красный кирпич обошьют пенопластом, который не дышит и грибок и сырость и болезни легких
Відповісти
специалисты. В союзе строили несущие стены с силикатки. Примеров море, 14-16 этажные дома по всей стране. На,фото у дома наружная стена с лицевого керамического кирпича. Потом минвата потом 50см ,силикатного. Итого 70см. Это теплый дом. А красный кирпич обошьют пенопластом, который не дышит и грибок и сырость и болезни легких
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні