У Луцьку соцпрацівники відхрестилися від лежачої бабусі

0
3
У Луцьку соцпрацівники відхрестилися від лежачої бабусі
У Департаменті соціальної політики Луцької міської ради прокоментували ситуацію із лежачою пенсіонеркою, квартира якої стала епіцентром «чепе».

У четвер, 1 вересня, мешканці багатоповерхівки на проспекті Грушевського раптово почули вібрацію стін та газових труб і в екстреному порядку залишили квартири. Звук виходив із квартири лежачої пенсіонерки, проте перевірити, що сталося, сусіди не змогли.

Щоб з'ясувати від чого відбував будинок, рятувальнику довелося пробиратися через вікно
Щоб з'ясувати від чого відбував будинок, рятувальнику довелося пробиратися через вікно

З’ясувалося, що єдиний примірник ключа від вхідних дверей – у жінки, яка доглядає за старенькою. Як розповіли сусіди, 90-річна пенсіонерка Софія ще донедавна давала собі раду: прудко бігала і не давала нудьгувати нікому у під’їзді. Чоловіка похоронила, дітей не мала, тож аби не сумувати, вигадувала різні способи, як дошкуляти сусідам. То ложкою об металевий піднос грюкала, нібито розганяючи тарганів, то викликала поліцію до котрогось із «підозрілих» сусідів.

«Бабця вже погано орієнтувалася в тому, що відбувається. Бувало посеред проспекту Грушевського питає людей, куди їй йти, мовляв, забулася, де живе. Добре, що я проходила, то довела додому», – розповіла одна із сусідок.

Нещодавно пані Софія зламала ногу і опинилася прикутою до ліжка. Переїжджати до брата в Росію відмовилася, тож знайшла людей, які погодилися доглядати за нею в обмін на квартиру. Як розповідають сусіди: то якісь далекі родичі або знайомі.

У вечір, коли стався інцидент, додзвонитися до доглядальниці ні сусіди, ні правоохоронці не змогли: жінка не відповідала на дзвінки.

За кілька днів у квартирі - так само відчинене вікно і замкнуті двері
За кілька днів у квартирі - так само відчинене вікно і замкнуті двері

На виклик стурбованих сусідів приїхали працівники газової служби, поліції та рятувальники. Вибивати броньовані двері не наважилися, щоб не брати на себе відповідальність за подальше повернення їх на місце. Тож аби з’ясувати, що викликало гучний шум та вібрацію будинку, довелося проникати в квартиру, що на третьому поверсі, через вікно.

За якийсь час перебування в квартирі начальник чергової зміни ДСПТ Андрій Бородчук ліквідував вібрацію. З'ясувалося, що вібрацію спричинила газова колонка. Та, на щастя, сама колонка не була ввімкнута, а вібрувала через неполадки у системі водопостачання. «Кран у ванній був ввімкнутий», – розповів рятувальник.

Протимоскітна сітка, яку вибив рятувальник, аби попасти в квартиру - нікому не потрібна
Протимоскітна сітка, яку вибив рятувальник, аби попасти в квартиру - нікому не потрібна

За коментарем, чому за лежачою пенсіонеркою не був закріплений соцпрацівник, який має ключі від квартири, ми звернулися у луцький департамент соцполітики.

«Згідно із законодавством, ми не можемо доглядати людей, витрачати державні кошти, кошти із міського бюджету на тих, хто уклав спадковий договір. Якщо необхідні якісь засоби реабілітації, ми можемо надати. Однак, закріпити нашого працівника, щоб доглядав за людиною, якщо є укладений договір, де чітко прописані умови догляду – ми не можемо», – прокоментувала ситуацію начальник Департаменту соціальної політики Луцької міської ради Тетяна Книш.

За її словами, якщо є необхідність і встановлені факти несумлінного догляду, рішенням суду можна розірвати договір спадкування, проте не зрозуміло, хто повинен подавати до суду.

Думки сусідів, чи доглядальниця сумлінно виконує свої обов’язки розділяються. Одні кажуть: щодня навідується, нормально доглядає, інші – що жінку насправді цікавить лише квартира, і вони не збираються надалі опинятися заручниками, якщо в квартирі вийде із ладу система водо- чи газопостачання.

Навідавшись за кілька днів після інциденту до будинку, поспілкуватися із Софією Михайлівною не вдалося. Пенсіонерка і досі прикута до ліжка, а доглядальниці чи іншої людини, яка могла б відчинити двері до житла лежачої – знову не було.

Людмила ЯВОРСЬКА

Використання цієї публікації без дозволу Волинь24 заборонене.
Теги: пенсіонер
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні