Волинські бізнесмени-будівельники розповіли про найгарніші будівлі

0
10
Волинські бізнесмени-будівельники розповіли про найгарніші будівлі
Визнання конкурентів, кажуть – найбільша похвала. Людина, яка є профі у певній галузі, як ніхто розуміється, є результат тої чи іншої роботи хорошим, поганим, гідним обурення чи справжнього захоплення.

Із нагоди Дня будівельника, який в Україні святкують у другу неділю серпня, «Волинь24» попросила знаних будівельників Волині розповісти про будівлі, які справили на них найбільше враження та викликали найяскравіші емоції.

Ігор Чорнуха, генеральний директор ПАТ «Луцьксантехмонтаж №536»

Незабутнє враження на мене справив храм архітектора Гауді «Саграда Фамілія», в перекладі – «Святе Сімейство». Він будується вже триста років і досі – недобудований. Є таке повір’я, що як тільки його добудують, прийде кінець королівській династії. Тому, мабуть, і не поспішають.

Архітектура там неймовірна. Коли заходиш всередину, таке враження, що потрапляєш в ліс. Жодна колона не розташована прямо і вертикально, усе – під кутом. Конструкції дійсно нагадують гілки дерев. Здається, що опинився серед лісу з гігантськими деревами, які тримають небо.


Руслан Вайман, генеральний директор ПрАТ «Луцький домобудівельний комбінат»

Якщо говорити про суб’єктивні відчуття, то особисто мені дуже подобається архітектура Львова. Але справжні емоції в мене викликають інші речі.

Насамперед те, що ми неприпустимо мало будуємо. Треба будувати квадратний метр на людину, а в Україні будується 0,2 метра, тобто – в п’ять разів менше. У нас більше півтора мільйона українців мають 7,5 метри квадратні житла, а це – менше, ніж у в’язниці в цивілізованих країнах.

Треба мати програми доступного житла. Щоб люди могли купувати квартири. Як будівельника мене хвилює і програма для учасників АТО. Ми кажемо: усім дамо землю. По-перше, у нас немає стільки землі, а, по-друге, у цих людей немає стільки грошей, щоб будувати будинки. Не бізнесмени ж воювали!

Тому моя позиція: не подобається Ейфелева вежа, подобається дешеве житло для учасників бойових дій!

Леонід Стефанович, директор ТОВ «Житлобуд-2»

Багато подорожував і бачив немало красивих міст, споруд, пам’ятників. Можливо через те, що був тоді молодим, але найбільше враження справив на мене Санкт-Петербург. Подобається масштаб, подобається, що не було «коробок», а в кожній будівлі відчувається велич. Відвідував Зимній палац, неймовірно гарний.

Кожну будівлю я оцінюю насамперед як інженерну конструкцію. Чим вона обгорнута, так само як і з цукеркою – це вже справа другорядна. А от чим вона начинена, як це все буде функціонувати… оце дійсно заслуговує поваги.

Особисто на мене справило враження, коли ми здали приміщення обласної дитячої лікарні. Це було давно, я був начальником дільниці. Це був величезний комплекс, і була ціла купа емоцій. Нещодавно ми здали торговий центр на вулиці Лесі Українки, 33 – сучасна, гарна будівля, мені надзвичайно подобається.

Андрій Разумовський, генеральний директор Будівельної компанії «Інвестор»

Був такий видатний архітектор Гауді, його роботи дійсно вражають. Він збудував багато будинків в Барселоні, один із них носить назву Будинку Бальо. Цей будинок – справжнє архітектурне диво, він збудований без жодного гострого кута – як в кімнатах, так і в елементах оформлення. Дверні та віконні отвори також мають плавні форми.

Розповідають, що такий дизайн будинку є своєрідним переказом Гауді легенди про Георгія Переможця, який є покровителем Каталонії. Форма даху будинку дійсно нагадує спину дракона, дерев’яні сходи всередині – його хребет, а дах ніби вкритий лускою.

Оця будівля – вразила, а все решта… Зараз сучасні будівельні технології дозволяють робити круті речі. Ми самі незабаром плануємо дивувати і вражати. Уже залили фундамент першого під’їзду «Супернови» у Луцьку, тож незабаром лучани побачать і в своєму місті масштабний і неймовірний будівельний проект.

Михайло Квятковський, директор ТОВ «Шинака Україна»

Найбільше емоцій викликають ті будівлі, на які дивишся і розумієш, що вони були збудовані без застосування технічних засобів. Це – практично вся історична Італія, Флоренція, Рим, зрештою – хорватська Пула. На узбережжі Адріатичного і Середземного моря можна знайти безліч справжніх шедеврів.

Вражає також сучасна архітектура Монте-Карло. Будинки там збудовані переважно в 70-х, в той час, коли у нас будувалися «хрущовки», там будували настільки помпезно. Нам не завадило б повчитися у закордонних колег, щоб наші міста стали красивими і європейськими. Бо те, що ми сьогодні бачимо на периферії – міста просто спотворені такими архітектурними рішеннями, які в світі ніхто не застосовував.

Звісно ж, мені подобається наша робота. Зокрема, будинок на розі вулиць Шевченка і Богдана Хмельницького, біля готелю «Україна», який був в занедбаному стані, а зараз став окрасою міста.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
10

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні