Мрія Дендіберіна, лікнеп Пустовіта і ...«Промінь» в кінці тунелю

0
2
Мрія Дендіберіна, лікнеп Пустовіта і ...«Промінь» в кінці тунелю
Чим запам'ятається 11-та сесія Луцькради?

Луцьк - місто контрастів. Це тільки тут біля драмтеатру імені Шевченка пам'ятник Лесі Українці, а біля університету Українки монумент Шевченку. Луцька міська рада - без контрастів не обходиться. Це тільки тут одні популісти називають популістами інших.

11-ту чергову сесію Луцької міськради, що відбулася 27 липня, обранці почали з політики. А точніше - зі 113-го питання про мораторій на введення підвищених цін за новими тарифами на всі комунальні блага. Але без потойбічних сил не обійшлося: 13-ть - "за", питання не прийняте. От і не вір тепер у зловіщі цифри...


ЯК ДЕНЬ ПОЧНЕШ...

Добробут купується, і партійний теж. За іронією долі, партійні прапорці роздають із символічної коробки...
Добробут купується, і партійний теж. За іронією долі, партійні прапорці роздають із символічної коробки...


...Хоча ні. Почали без політики. Спершу дружно привітали з народженням сина колегу Євгенія Ткачука (фракція "Солідарність"). Цього дня, до речі, його іншому синові, який бізнесує, як і батько, міськрада надасть дозвіл на проведення експертної оцінки земельних ділянок для будівництва "об'єкта комерційної діяльності" аж за трьома адресами.

"Кворум є?" - запитують у залі. І починають реєстрацію.

"Чекайте! Кворум в коридорах..." - береться перераховувати колег депутат Андрій Козюра. Але зала стрімко "повнішає" - і хвилюватися у Андрія Григоровича вже нема підстав. 37 обранців зареєструвалося.

Юлія Вусенко, секретар Луцької міської ради, майже командирським тоном закликає колег до роботи. Ті приступають до формування порядку денного.

Традиціям не зраджують і одразу ж пропонують перенести під завісу сесії озвучення депутатських запитів і звернень. Невеличкі ротації - деякі питання знімають з порядку денного. А деякі вносять. Як-от про ..."мрію Дендіберіна" - земельну ділянку під спортивний майданчик на вул. Глушець.

"Підтримаймо, колеги, щоб здійнилася мрія Дендиберіна на шостому році його діяльності у міській раді", - закликав Євген Ткачук. Микола Дендіберін ("УКРОП"), який справді фанатично про розвиток дитячого футболу, не заперечував...

У порядку денному - понад сотня проектів рішень.

ПРИВИД ЛЕДІ Ю - У СЕСІЙНІЙ ЗАЛІ?

Політика - страва, яку подають гарячою... З перших акордів сесії обранці вирішили розібратися із тарифами. Прекрасна нагода випустити пару - і видати на-гора всі партійні завдання.

Депутат Валерій Бондарук.
Депутат Валерій Бондарук.


Цього разу фракція "Батьківщини" запропонувала ...запровадити мораторій на введення з 1 липня в дію підвищених цін і тарифів для населення на житлово-комунальні послуги в місті Луцьку. Але батьківщинівців не підтримали депутати з інших фракцій.

Довго у сесійній залі "шукали популістів", хоча після щоразу гучніших заяв здавалося, що "непопулістів" тут просто нема.

Хтось закликав кидати все і йти "під Кабмін"...

Хтось згадав кількарічне “тарифне пришестя” Юлії Тимошенко у міську раду, коли сама лідерка БЮТ прибула на сесію, щоб продемонстурвати народу, як можна легко боротися з підвищенням тарифів...

Цей приїзд потім обійшовся міському бюджету в додаткових 15 мільйонів навантаження. Мусили шукати гроші в казні, щоби підприємства теплоенергетики та водоканал, для яких розцінки ніхто скасовувати не збирається, могли працювати...

Хтось відверто назвав численні звернення до мужів на "столичних пагорбах" - туалетним папером...

Вочевидь, зваживши на те, що мораторій може обійтися міській казні у 120 мільйонів гривень, обранці не підтримали цей варіант. Бо, кажуть, то - аж ніяк не варіант: щоб "знайти" ці гроші (а виникне ж потреба компенсувати недоотримані кошти) треба буде зекономити на ремонті не однієї дороги, садочка чи школи.

Колеги з "Батьківщини" відігралися тут же. Такий собі "хід Пустовітом". Григорій Олександрович взявся, вочевидь, за свою улюблену справу: вичитувати документи. У зверненні до Верховної ради, яке запропонували прийняти самопомочівці, щоб закликати державу вгамувати тарифні апетити, спільно нарахували аж 12 помилок. Після мовних дискусій, звернення не прийняли. І зрозуміли, що (словами віце-мера Тараса Яковлева) "з Пустовітом краще дружити".

ОЧІ БОЯТЬСЯ, А РУКИ РОБЛЯТЬ

Ближче до обіду популістів у залі поменшало й почалася рутинна депутатська робота. Завжди переповнена зала гуділа, наче вулик. Депутатські жарти. Монотонне "бряжчання" клавіатури численних журналістів. За вікном - більш як 30-градусна спека, а в порядку денному - 120 питань...

Євгеній Ткачук і Микола Яручик.
Євгеній Ткачук і Микола Яручик.


Цього дня луцькі обранці прийняли зміни до бюджету, розподіливши на потреби міста понад 44 мільйони гривень, які надійшли в казну від перевиконання показників. Прийняли рішення про створення нового дитячого садочка на 75 місць. На два мільйони зменшили внесок до міської казни (так звану пайову участь) інвестору, який реконструює колишній кінотеатр "Промінь" під розважальний центр. Він же - депутат міськради від "Солідарності" Андрій Покровський.

"Голосуємо!" - жвавішають обранці.

А в президії тим часом зачитують заяву про те, що сам Андрій Покровський, аби уникнути конфлікту інтересів та відповідати "букві закону" не братиме участі в цьому волевиявленні.

"Промінь", зрештою, "здешевили", позаяк інвестор реконструював площу біля пам'ятника Грушевському. 27 - "за".

Укропівець Ігор Поліщук і начальник управління капітального будівнцитва Луцької міськради Леонід Карабан - про справи насущі.
Укропівець Ігор Поліщук і начальник управління капітального будівнцитва Луцької міськради Леонід Карабан - про справи насущі.


Розглянули низку земельних питань. Під завісу дня дійшли до багатостраждальних запитів і... Чи-то спека далася взнаки, чи те, що в липні багатьом ніколи займатися депутатськими клопотами і проводити сесійні зібрання у кілька етапів ой як не хочеться, але понад сотню питань таки здолали. По-народному - "одним махом".

Тепер головне: щоб не "пішло прахом".

Олена ЛІВІЦЬКА
Фото автора


Радикал Аркадій Саламатін спілкується із виборцями із вишківського мікрорайону в день сесії.
Радикал Аркадій Саламатін спілкується із виборцями із вишківського мікрорайону в день сесії.


P.S. Як мінімум одне рішення міської ради від 27 липня точно увійде в історію. Цього дня звання Почесного громадянина Луцька присвоїли скульптору Миколі Голованю, автору луцького "будинку з химерами". Заперечень - жодних. Визнання - справді заслужене.

Офіційно у права Почесного громадянина Луцька Микола Микитович вступить із 20 серпня, на День міста. Бо тоді йому обіцяють вручити офіційне посвідчення.

Таким чином відомий луцький митець "приєднається" до цікавої компанії... Свого часу почесними лучанами були командир партизанського з'єднання, що таборувалося у Лобні на Любешівщині, двічі герой Радянського союзу Олексій Федоров, співак Василь Зінкевич, письменники Іван Корсак, Петро Мах, Василь Слапчук, директор луцької школи Богдан Свереда, екс-мер Антон Кривицький, футболіст Анатолій Тимощук, полісмен Олександр Фацевич ...і навіть Степан Бандера.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні