Короля робить свита. А Гунчика?

4
-6
Короля робить свита. А Гунчика?
Хто є хто у команді діючого голови облдержадміністрації.

Скажи мені, хто твій друг... Із першого дня свого губернаторства Володимир Гунчик заявив: один нічого не зробить. А тому розраховує на команду. Щоправда, хто "попливе" в одному човні з Гунчиком, у день свого представлення не сказав. Сьогодні, через два роки роботи, це - більш ніж очевидно.

То яка ж вона, команда голови Волинської облдержадміністрації: скільки там нових для системи людей, а хто виявився зайвим і "пішов на дно" як баласт?..

ПЕРШИЙ, АЛЕ НЕ ОСТАННІЙ

Перший претендент став відомий буквально на третій день: у п'ятницю, 25 липня, відбулося представлення нового голови Волинської облдержадміністрації, а вже у понеділок на оперативній нараді Володимир Гунчик повідомив про призначення радником Бориса Кондратюка.

Борис Кондратюк дотепер працює на посаді радника голови Волинської обласної державної адміністрації. У минулому - багаторічний співробітник Служби безпеки України. Полковник.
Борис Кондратюк.
Борис Кондратюк.


Був призначений, щоби координувати роботу силових структур, опікуватися військовими та мобілізаційними заходами. Судячи з того, що, як і в 2014-му, у 2016-му на Сході країни досі гаряче, доцільність кадрового рішення ще не втрачена.

Хоча навіть і не в умовах війни завше зручно мати поруч досвідченого порадника із досвідом роботи "в органах", та ще на посаді начальника УСБУ Волині.

ІЗ БАНКІРОМ, МЕРОМ, СОЦПРАЦІВНИКОМ, ЮРИСТОМ І БЕЗ ...АГРАРІЯ

Володимир Гунчик у кадровій роботі часто використовуватиме одну й ту ж схему: спершу керівників підрозділів чи своїх заступників призначатиме радниками на громадських засадах, а вже потім ті займатимуть відповідні крісла.

У діючого голови облдержадміністрації - три заступники. До речі, як і у Григорія Пустовіта (при Борисові Клімчукові було чотири). Однак Володимир Петрович повважав недоцільним мати заступника із аграрних питань (а така практика була для Волині звичною), чим спершу здивував. Адже багато хто вважав, що "аграрний край" мусить мати свого "покровителя". Як виявилося, можна жити і без цього крісла...

Фактично єдиним заступником із команди попередника Григорія Пустовіта при Гунчику лишився працювати (першим заступником) Сергій Кудрявцев. Хоча його умовно можна назвати членом команди Пустовіта. Григорій Олександрович зайняв першу посаду в області тоді, коли команду йому формували волинські майданівці шляхом так званого громадського обговорення.
Сергій Кудрявцев.
Сергій Кудрявцев.


Сергій Альбертович прийшов у облдержадміністрацію після Революції гідності. Прийшов із банківської сфери (керуючий філією "Брокбізнесбанку") і за квотою "Свободи" (не без веління партії у липні 2015 року Сергій Кудрявцев зійде з орбіти, коли "Свобода" вирішить вивести всіх своїх представників із виконавчої влади, він напише заяву на звільнення разом із тодішнім начальником управління екології облдержадміністрації Олександром Самосиком).

Одразу ж майже стане очевидним, що крісло заступника із гуманітарних питань Володимир Петрович віддасть на ту пору начальниці управління соцзахисту облдержадміністрації (у минулому заступнику керівника обласної служби зайнятості) Світлані Мишковець.

Світлана Мишковець.
Світлана Мишковець.

Розпорядження про призначення Світлани Мишковець підписане 26 серпня 2014 року (№319-ос). Представляючи заступницю, голова облдержадміністрації зауважить і про особливе завдання: опікуватися родинами учасників АТО (поряд із гуманітарним і соціальним блоком питань).

Світлана Євтихіївна (за фахом, до речі, вчитель російської мови) найбільш сумлінно координує роботу соціальної сфери, а також - освіту, культуру, спорт і громадський сектор. І - залишається аполітичною.

А от блок економічних питань Володимир Гунчик доручить екс-меру Ковеля Сергієві Кошаруку. Той спершу в коридорах Білого дому з'явиться як радник, а згодом працюватиме повноцінним заступником (відповідно до розпорядження голови Волинської облдержадміністрації від 24 листопада 2014 року № 423-ос).

Під контролем Сергія Кошарука опиниться процес децентралізації. На ньому ж - інвестиції, АПК, промисловість, екологія, тощо.

Пізніше Сергій Кошарук активно включиться у партійну роботу. І навіть претендуватиме на місце у облраді на місцевих виборах 2015-го від "Солідарності", однак пройде лише до Ковельської міської...
Сергій Кошарук.
Сергій Кошарук.


Що цікаво, свого часу саме Сергій Кошарук був одним із тих двох мерів в Україні (!), які на місцевих виборах 2010-го претендували на перемогу як висуванці невідомої тоді партії "Совість України". Так-от саме ця партія тоді висувала в мери не лише Кошарука, а й ... нинішнього прем'єра Володимира Гройсмана. Сам Сергій Дмитрович нині заперечує будь який вплив Гройсмана на своє повернення у владу, хоч не заперечує знайомство із прем'єром.

Тривалий час крісло першого заступника голови Волинської облдержадміністрації лишалося вакантним. Володимир Гунчик не поспішав із кадровим рішенням. І лише порівняно недавно (розпорядженням голови облдержадміністрації від 28 квітня 2016 року № 320-ос) посаду зайняв (як і годиться, спершу ставши на деякий час радником) Олександр Степанцов. Якщо кого і можна назвати стовідсотковою "людиною Гунчика" у виконавчій владі області, то це його.

Про заслуги Олександра Степанцова на професійній або ж громадській ниві відомо мало. Коротка довідка з біографії, оприлюднена з нагоди представлення, говорить про те, що вчитель фізкультури за фахом, а згодом і дипломований юрист спершу працював у правоохоронних органах та приватних структурах, на посаді головного спеціаліста ВОТВ Антимонопольного комітету України. З 2005-го ­ - начальником юридичного управління ВАТ «Луцький автомобільний завод» (з 2009-го - ДП «Автоскладальний завод №1» Акціонерного товариства «Автомобільна компанія «Богдан Моторс»).
Олександр Степанцов.
Олександр Степанцов.


Під його опікою, відповідно до розподілу обов'язків: діяльність митних та податкових органів, бюджетна політика, транскордонне співробітництво, архітектура та житлово-комунальне господарство, тощо. Поки ж перший заступник воліє більше залишатися в тіні.

КОМУ ДОРУЧИЛИ КЛЮЧОВІ ДЕПАРТАМЕНТИ?

Судити про те, наскільки змінилася команда виконавчої влади області, легко - поглянувши на обличчя присутніх на щопонеділковій нараді при голові облдержадміністрації. Нових серед них - небагато.

Якщо ж говорити про ключові управління (чи-то департаменти), то тут, схоже, Володимир Гунчик зробив ставку на досвід. Адже багато кому вдалося втриматися у кріслах ще з часів не те, що Бориса Клімчука, а й навіть Миколи Романюка чи Володимира Бондаря.

Номер один і "важковаговик" у питаннях бюджету - директор департаменту фінансів Ігор Никитюк.
Ігор Никитюк.
Ігор Никитюк.


Свого часу Ігор Миколайович очолював фінуправління Луцької райдержадміністрації, з 2006-го - на посаді "головного фінансиста Волині". Наразі - поза партіями і політикою. Досвід і знання дозволяють йому міцно триматися в кріслі навіть тоді, коли у стінах Білого дому вирують вітри революцій...

Ігор Ващенюк - начальник облуправління охорони здоров'я з 2005 року. За фахом - лікар-терапевт. Після Революції гідності на певний час відійшов від справ, формально лишаючись начальником. Тоді ж говорили і про ймовірне працевлаштувавння Ігоря Степановича у міністерському відомстві. Однак Ващенюк лишився працювати і з Григорієм Пустовітом, і з Володимиром Гунчиком.

Що цікаво: нещодавно екс-міністр охорони здоров'я Олег Мусій назвав Ігоря Ващенюка - одним із кількох найкращих, на його думку, претендентів на посаду міністра через 10-літній досвід успішного управління галуззю на рівні коремого регіону.
Ігор Ващенюк.
Ігор Ващенюк.


За два останні роки Ігор Степанович на Волині запам'ятався тим, що продовжив втілювати проект, який стартував ще при Клімчуку: реконструкція і будівництво лікарських амбулаторій за співфінансування Світового банку. В інших напрямках реформування медицини поки на Волині - певне затишшя.

За відсутності профільного "аграрного" заступника вся відповідальність за роботу галузі - на плечах директора департаменту агропромислового розвитку Юрія Горбенка.

Досвід і певні дипломатичні якості дозволили йому лишитися на посаді у буремний постреволюційний період. На посаді свого часу змінив Анатолія Аршуліка, до цього будучи його заступником. Призначений був Борисом Клімчуком.
Юрій Горбенко.
Юрій Горбенко.


Щодо основних профільних управлінь, то найвідчутніша кадрова ротація відбулася на рівні управління освіти. Чи-то Володимиру Гунчику просто некомфортно було працювати із Валентиною Загревою, яка очолила відомство в період Григорія Пустовіта, чи з яких інших міркувань, але задля її звільнення ніби-то і провели реорганізацію цілого управління, об'єднавши його із управлінням сім'ї, молоді та спорту.

Посаду ж головного освітянина доручили заступниці Загреви Людмилі Плахотній. Якій, до речі, випало вирішувати непросте питання - реформування малокомплектних шкіл...
Людмила Плахотна.
Людмила Плахотна.


ХТО В БОРОНІ, А ХТО - В СТОРОНІ...

Якщо спершу команда Гунчика нагадувала таку собі солянку із керівників різних періодів. То дворічна робота, очевидно, все-таки показала, де, умовно кажучи, у цьому ланцюжку посад ...слабка ланка.

Щодо уже згаданого звільнення першого заступника голови облдержадміністрації Сергія Кудрявцева... Піти його змусила обстановка на партійному фронті. Представник "Свободи" не міг лишатися на посаді в той час, коли партія гучно заявила про демарш усіх "своїх" із посад у виконавчій ланці. У банківську сферу, щоправда, Сергій Альбертович повертатися не став, нині трудиться на посаді виконавчого директора громадської організації «Лікарняна каса «Допоможемо собі».

А згодом не спрацювала ставка ще на одного посадовця з, умовно кажучи, команди Пустовіта, - керівника апарату Дмитра Дубняка.

Дмитро Дубняк до Білого дому втрапив одразу після Майдану. Батьківщинівець, у минулому заступник директора ДКП "Луцьктепло", начальник відділу майна Луцької міської ради був призначений керівником апарату в травні 2014 року і залишався ним донедавна.
Дмитро Дубняк.
Дмитро Дубняк.


У 2016-му неочікувано для багатьох керівник апарату облдержадмінітсрації звільнився з посади (за неофіційною інформацією, за власним бажанням), а вже за день-другий працевлаштувався керівником апарату Волинської обласної ради.
Згодом сам Ігор Палиця в ефірі одного з місцевих телеканалів назве це призначення Дубняка "вигідним придбанням"...

Тут, як бачимо, Володимир Гунчик, залишивши Дмитра Дубняка у своїй команді, виявився недалекоглядним.

ОТОЖ...

"Одна людина нічого не зробить", - говорив Володимир Петрович у перший день своєї роботи в якості голови Волинської облдержадміністрації. Але дворічний досвід засвідчує: у виконавчій владі області небагато таких керівників, яких можна стовідсотково можна назвати "людьми Гунчика".

Фактично людиною Гунчика у команді, що трудиться в Білому домі, можна впевнено вважати Олександра Степанцова, першого заступника голови облдержадміністрації, в минулому юриста автозаводу, якому екс-віце-президент корпорації "Богдан" звик довіряти.

А також - екс-радницю, а потім начальницю відділу інформаційної політики облдержадмінітсрації Світлану Головачук, яку саме Володимир Петрович і привів у коридори влади з журналістики.
Світлана Головачук.
Світлана Головачук.


Дещо умовно до цієї категорії посадовців належить і Борис Кондратюк, який нині працює на одній із посад у відділі забезпечення діяльності керівництва облдержадмінітсрації, хоча фактично залишається у ранзі радника. Тому що працівник СБУ назавжди залишається людиною з "органів", ніж гравцем будь-чиєї команди.

Олена ЛІВІЦЬКА


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-6

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Кондратюк - генерал-майор.
Відповісти
Дубняк ще той "в'юн" добре пригрівся у стінах "білого дому", о-то взяв собі Палиця... :)
Відповісти
ото потужно заговорили за Гунчика... кожна фраза - якщо не сенсація, то новина значуща точно!
ще трошки, то і Падалко з Суперновою обійде по усіх стрічках :-D
Відповісти
Приємно бачити коментарі, але закликаю бути більш толерантними
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні