«Укрзалізниця» купила у WOG дорогої солярки

0
-9
«Укрзалізниця» купила у WOG дорогої солярки
Філія «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Українська залізниця» 6 липня за результатами тендеру уклала угоду з ТОВ «ВОГ Аеро джет» на постачання дизельного палива на 626,94 млн грн.

Залізниця замовила 30 тис. тонн палива по 20 898 грн/т., що значно дорожче від ринкових цін. За даними «Oilnews», гуртові ціни в Україні наприкінці минулого тижня становили 18 050 грн., тобто на 16% дешевше, пишуть Наші гроші з посиланням на «Вісник державних закупівель».

В іншого переможця цього ж тендеру ПП «ОККО-бізнес контракт» Віталія Антонова залізниця замовила за ціною, на 6% більшою від ринкової.

Після укладення угоди з ОККО залізниця мала ще два тижні, щоб домовитися з «ВОГ» про нижчу ціну. Однак у «ВДЗ» станом на 11 липня немає даних про зменшення тендерної ціни.

На останньому тендері «ВОГ» і «ОККО» змагались виключно між собою, бо залізниця відхилила заявки від виробників палива ПАТ «Транснаціональна фінансово-промислова нафтова компанія «Укртатнафта» і ЗАТ «Белорусская нефтяная компания».

Ці компанії не сплатили гарантію та не вказали у своїх заявках цінову пропозицію, тому неможливо порівняти її з цінами переможців. Крім того, «Укртатнафта» Ігоря Коломойського вимагала повну передоплату, що не влаштовувало замовника.

Це вже другий випадок цього року, коли «ВОГ» і «ОККО» ділять між собою велике замовлення залізниці. При цьому "ВОГ" отримує цінову преференцію, а "ОККО" дає більш дешеву ціну.

У травні залізниця замовила паливо у цих же компаній. Тоді ціна різнилась на 1000 грн./т. Тоді у «ВДЗ» також не було даних про додаткові перемовини з «ВОГ» щодо зменшення тендерної ціни.

Окрім цього, через оскарження українських постачальників імпортного палива, залізниця та АМКУ прийняли рішення про закупівлю без прив’язки до ринкових котирувань палива та курсу валюти. Відтак переможці нинішнього тендеру зможуть вимагати від залізниці підвищення ціни поставки, пред’явивши довідку від ДП «Держзовнішінформ» про ринковий рівень цін.

Саме такими довідками зазвичай користується «ВОГ». Наприклад, цього року фірма кілька разів вимагала від залізниці підвищувати на 10% кожного разу ціну на підставі довідок «Держзовнішінформу», у яких була вказана «ринкова» ціна набагато вища від даних інших компаній, що моніторять цей ринок.

При цьому коли ринкові ціни падали, «ВОГ» відмовлялось знижувати підвищені ціни.

За ці півтора роки «ВОГ» отримала замовлень на 10,10 млрд грн., ставши найбільшим постачальником «Укрзалізниці» за останні вісім років.

Загалом же різні фірми групи "Континіум" за п’ять років отримали підряди «Укрзалізниці» на 21,00 млрд грн.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-9

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні