Очільник УПЦ КП відслужив у Луцьку святкову літургію

0
3
Очільник УПЦ КП відслужив у Луцьку святкову літургію
Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет вкотре прибув до Луцька на свято Трійці та відслужив божественну Літургію сьогодні, 20 червня. Святкове богослужіння провели у Луцькому Свято-Троїцькому кафедральному соборі, - повідомляє Інформаційне агентство Волинські новини.

Під час патріаршої літургії були присутніми декілька тисяч православних вірян. Більшість із них одягнули національний одяг – вишиванки, мовляв, патріарх завжди закликає українців шанувати власні традиції.

Після служби Філарет привітав лучан зі святом Трійці:

«Сьогодні православна церква згадує пришестя святого духа на апостолів. Для того, щоб зрозуміти, якою була його сила, треба порівняти апостолів до зішестя святого духа і після. Коли Христос спитав своїх учнів, за кого вони Його вважають, Петро від імені усіх відповів: «Ти - Христос, син Бога живого!». Але згодом цей же апостол відрікся від Господа перед звичайною служанкою. Оце наша людська неміч. З одного боку ми віримо, що Христос – син Божий, а з іншого – виявляємо власну неміч. А що сталось з апостолами після того як зійшов на них святий дух? Вони вже цього страху не мали, а безбоязно проповідували воскресіння Ісуса Христа. Зовні зішестя святого духа виявилось у тому, що він зійшов у вигляді вогненних язиків. Після цього апостоли стали розмовляти на різних мовах, щоб люди, які прийшли з різних країн почули їх. Апостоли переродилися і з грішних стали святими. Тож, і в подальшому святий дух дарується кожній людині під час хрещення і ця благодать дала, діє і буде діяти», - зазначив у власній проповіді Патріарх.
Окрім цього, він вкотре назвав московську церкву розкольниками і зауважив, що у незалежній країні повинна бути незалежна – автокефальна – церква:

В час Незалежності України також діє благодать святого духа. Йде боротьба між київським і московським патріархатом, як ото колись була боротьба з єретиками. Київський патріархат стоїть на праведній дорозі, хоч московські священики й кажуть, начебто ми - розкольники, бо відокремились від московського патріархату, мовляв, порушили єдність. Але ми віру православну не порушили. Коли була одна держава, ми були в одній церкві. А коли держава отримала незалежність, то й церква повинна бути незалежною. Ми теж маємо право на автокефалію і сповідували з самого початку, оскільки ми стояли за істину, а там де істина – там Бог. І Господь поміг київському патріархату отримати офіційно визнання нашої церкви автокефальною», - наголосив священнослужитель.


На думку духівника, Господь недаремно допустив в Україні війну, й дозволив агресору відібрати від нас Крим, адже саме це спонукало український народ об’єднатися й стати на захист суверенітету країни:

«Отримавши Крим, агресор не заспокоївся й пішов на Донбас. Але якщо Крим ми не захищали, то Донбас стали захищати. Тому почалась кривава боротьба. Утім, війна і страждання - не від Бога, а від злих людей. У результаті, народ піднявся на захист Батьківщини, проявивши таку сильну любов, що молоді люди і люди поважного віку перестали боятися смерті. Подивіться, який пішов рух волонтерської допомоги. Це також виявлення любові до народу, коли люди віддають на армію останнє», - продовжив проповідь Патріарх.

Він пригадав випадок, коли в Полтаві старенька жінка зібрала гроші собі на смерть, а коли почалась війна, вона усі 13 тисяч гривень, що їх вдалось заощадити, віддала на потреби військових.

Після таїнства святого причастя відбувся традиційний хресний хід навколо Свято-Троїцького Собору.


Також, Патріарх Київський і всієї Руси-України нагородили керуючого Волинською єпархією УПЦ КП владику Луцького та Волинського Михаїла орденом князя Володимира Великого другого ступеня. Окрім того, таку ж відзнаку, але третього ступеня, отримав і голова Волинської ОДА Володимир Гунчик.

«Для мене велика честь отримати з Ваших рук цю нагороду. Це - нагорода всім парафіянам нашої церкви та всім тим українцям, як сьогодні молячись Господу, роблять добрі справи захищаючи країну та відстоюючи її свободу й незалежність. Хай Бог береже нашого Патріарха», - зазначив очільник області.

А митрополит Луцький та Волинський Михаїл пригадав, як напередодні скептики говорили, мовляв, сьогодні буде дощ, однак, дивлячись у люблячі очі віруючих людей, Бог відвів від обласного центру негоду.

Він подякував, що попри щільний графік, Патріарх знайшов можливість прибути до Луцька, аби православні віряни мали змогу почути молитву за Україну:

«Ця молитва звучить і лине в небо. І ми віримо, що вона буде прийнята Богом», - резюмував духівник.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні