Україна боргує майже 4 трильйона гривень

0
Україна боргує майже 4 трильйона гривень
Державний борг України за жовтень 2022 року зріс на 183,5 млрд грн і на кінець місяця становив в гривневому еквіваленті 3,771 трлн грн.

Про це повідомив голова комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

«На 31.10.2022 року державний борг України в гривневому еквіваленті склав 3,771 млрд грн, в валютному – 103,1 млрд дол. За жовтень розмір державного боргу в гривні збільшився на 183,5 млрд грн, у валюті - на 5 млрд дол.», - йдеться в повідомленні.

Як пояснив Гетманцев, основна причина зростання держборгу у жовтні – зовнішні запозичення на фінансування дефіциту бюджету. Зокрема, за жовтень Україна отримала 2 млрд євро макрофінансової допомоги від ЄС, 550 млн євро – від ЄІБ, $1,3 млрд від МВФ, $0,5 млрд від Світового банку.

За 10 місяців з початку року державний борг збільшився на 41,1%, або на 1099 млрд грн (на 5,3%, або на $5,2 млрд, у валютному еквіваленті).

Співвідношення державного боргу до ВВП на кінець жовтня складало, за оцінками, 79,7% (за останнім урядовим прогнозом ВВП України на 2022 рік – 4,73 трлн грн).

Депутат зауважив, що на кінець поточного року боргове навантаження очікується на рівні 90% ВВП, наступного року - до 100% ВВП.

При цьому Гетманцев підкреслив, що 55% зовнішньої допомоги на фінансування бюджету надходить у вигляді довгострокових пільгових кредитів.

Як повідомлялося, в МВФ очікують скорочення ВВП України за підсумками року приблизно на 35%. В 2023 році прогнозується, що ВВП України відновить позитивне зростання та досягне рівня 3,5% (у порівнянні з очікуваними «мінус» 35% за підсумками нинішнього). МВФ спрогнозував базові показники економічної ситуації на нинішній і наступні роки за умови, що активність бойових дій зменшиться, а зовнішнє фінансування продовжить надходити в Україну, в тому числі впродовж 2024 року.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні