--> В обіг потрапили пошкоджені гроші з окупації: як від них захиститися | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

В обіг потрапили пошкоджені гроші з окупації: як від них захиститися

0
В обіг потрапили пошкоджені гроші з окупації: як від них захиститися
Національний банк України зафіксував появу у грошовому обігу купюр, викрадених окупантами або мародерами з відділень на окупованих територіях. Такими грішми не можна розраховуватися — попереджають нас, пише LIGA.net.

Чому ці банкноти пошкоджені

Окупація нових українських територій призвела до того, що банки втратили контроль над деякими місцевими відділеннями. В них була готівка, яку банк або міг вивезти до безпечного місця, або не міг і потребував "плану Б" за чітким регламентом.

"План Б" означає зробити купюру неплатіжною — пояснили LIGA.net у пресслужбі Нацбанку. Тож якщо є ризик захоплення, а працівники банку не можуть вивезти готівку — вони повинні її пошкодити фізично (зафарбувати, зробити сильно зношеною, розрізати тощо).

Після такої процедури ці гроші у касах не прийматимуть. В теорії це має залишити викрадачів із "фантиками", що знижує цікавість до викрадення.

Існує регламент, за яким ці гроші можна обміняти: якщо їх вдалося вивезти, банк повинен доставити готівку до НБУ разом із відповідним документом. Після перевірки пошкоджені гроші можуть обміняти на придатні для обігу. Але цього не може зробити звичайний громадянин, якому дали здачу зіпсованими купюрами. Про це далі.

Як виглядають пошкоджені банкноти

Платіжні ознаки банкнот гривні регулюються постановою НБУ №134. Серед найрозповсюдженіших ознак пошкодження, внаслідок яких гривня стає непридатною для розрахунків:

розрізання навпіл та знищення однієї частини банкноти;
розрізання на дві-три частини з пошкодженням серійних номерів;
просвердлювання в банкноті трьох або більше отворів;
зафарбовування щонайменше 50% загальної площі банкноти.
До обігу потрапили пошкоджені гроші з окупації. Пояснюємо, який вони мають вигляд та як захиститися
Зображення вже виявлених в обігу пошкоджених купюр, переданих банками до регулятора. Фото: НБУ

Якщо говорити про нещодавно виявлені купюри, то мова про просвердлювання отворів. Саме такі гроші — з трьома-чотирма отворами — вилучили з обігу банки та передали на дослідження до НБУ.

Як вони потрапили в обіг

В НБУ припускають, що пошкоджені банкноти гривні викрали з відділень українських банків, які перебувають на тимчасово окупованих територіях. Як саме вони потрапили на підконтрольну Україні територію, невідомо. Але в Нацбанку знають, що вперше в обіг вони надійшли через термінали самообслуговування в Одеській області.

Утім, збути такі гривні можуть спробувати і в інших регіонах — кажуть у НБУ. І не лише в банках, фінансових організаціях чи банкоматах, а й у торговельних мережах.

Як захиститися від їхнього використання

НБУ рекомендує під час розрахунку готівкою використовувати лише ті гроші, які не викликають сумнівів — на них немає плям, отворів, розрізів тощо.

Якщо вам пропонують пошкоджену банкноту, що має перераховані вище ознаки — краще відмовитися та попросити іншу. Можна також повідомити про розповсюджувачів таких банкнот до поліції.

Якщо ж така купюра вже є у вашому гаманці — вона недійсна і це фактично втрачені гроші. Вас за це не покарають, але розрахуватися ними неможливо. У першому ж банківському відділені їх конфіскують без обміну.

Якщо купюра не має чітких ознак пошкодження, але є сумніви — можна звернутися до найближчого банку. Якщо це викрадені кошти з окупації, їх конфіскують. Якщо купюра просто зношена від обігу — її вартість мають відшкодувати після перевірки в НБУ.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні