Історичний рейс: огляд першого на Волині швидкісного потяга до столиці

2
Історичний рейс: огляд першого на Волині швидкісного потяга до столиці
Багатьом волинянам відомо про нічний поїзд “на Київ”, який багато років, щовечора відправляється із Ковеля та рано-вранці прибуває до Києва.

Впродовж останнього десятиліття українська залізниця намагалася кілька разів експериментувати із денними поїздами, що поєднували б столицю та обласний центр Волині. У 2012 році в місцевих ЗМІ ширилися чутки, що нові потяги Інтерсіті “Ротем”, більш знані у народі, як “Хюндаї” почнуть здійснювати регулярні пасажирські перевезення, однак до справи так і не дійшло.

Ще до початку повномасштабного вторгнення якість перевезень за цим маршрутом викликала велике обурення. Депо “Ковель” є хронічно недофінансованим, майже не отримує на баланс нових вагонів та локомотивів. В результаті воно змушене експлуатувати переважно старі купейні й плацкартні вагони “Амендорф”, випущені ще у часи Східної Німеччини.

Війна, як би іронічно це не було, стала каталізатором для змін - почалися активні роботи із реконструкції та оновлення залізничної інфраструктури та рухомого складу. Сталося несподіване - Українська залізнична швидкісна компанія (УЗШК), у віданні якої знаходяться швидкісні поїзди Інтерсіті, отримала у свій парк ще один двоповерховий чеський поїзд “Шкода”, який лише нещодавно пройшов капітальну модернізацію після кількох років простою у Києві. Тепер, відстань між Волинню та Києвом долається за менш ніж 5 годин 25 хвилин - це історичний рекорд швидкості на цьому маршруті.

Важливою відмінністю нового рейсу від нічного поїзду є мала кількість зупинок у дорозі - їх всього три на весь відтинок шляху: у Ківерцях, Рівному та Шепетівці. Варто зазначити, що зупинки тривають не більше двох хвилин, що забезпечує швидку та майже безперервну подорож.

Наразі поїзд заповнений лише на 25 відсотків — хороший показник, як для другого, ще тестового потяга, однак “Шкода” розрахована на перевезення більш ніж півтисячі пасажирів за один раз.



Іншим цікавим аспектом є персонал - на відміну від провідників та провідниць в Інтерсіті прцюють стюарди, а також кілька прибиральниць, які слідкують за чистотою у вагонах. У одному із яких є повноцінний буфет із широким вибором напоїв, закусок, перекусів, на кшталт хот-догів й бургерів.



Приємно вражає чистота. Навіть у такому місці, яке у потягах завжди викликало "бурю" негативних емоцій - вбиральня. Пасажире, забудь про поняття “санітарна зона”. Поїзд обладнаний “вакуумною системою”, яка дозволяє користуватися туалетом навіть під час зупинки на станції. Особливу увагу приділено зручності пасажирів з інвалідністю. “Шкоду” обладнано спеціальними підйомними пристроями, які дозволяють легко підняти колісне крісло з платформи на облавок потяга, і спеціальними місцями для кріплення крісел. Вбиральня повністю запроєктована для потреб людей із інвалідністю. Для найменших пасажирів та їхніх батьків зроблені пеленальні столики у туалетах.





Поїзд поділяється на перший та другий класи. Якщо ви маєте намір працювати із ноутбуком чи документами під час подорожі, або хочете більше особистого простору, перший клас має усе необхідне: розетки та USB-порти для зарядки електронних пристроїв, відкидні або стаціонарні столики, на які можна покласти планшет або комп’ютер та додатковий простір для ніг. Кожен вагон з’єднаний між собою дверима, що активуються натисканням кнопки. Усі зони потяга мають систему кондиціонування та помірну кімнатну температуру — +22-24 градуси.



У другому класі пасажири теж можуть розраховувати на прекрасний рівень комфорту, м’які крісла, та розетки, також є цікаве доповнення - спеціальні відсіки для сміття, які вмонтовані у кожен ряд крісел.

На відміну від поїздів “Ротем” та нових дизельних потягів, які до 24 лютого обслуговували маршрут “Ківерці - Івано-Франківськ”, у першому класі бракує розеток для пасажирів. Загалом у “Шкоди” розетки змонтовані з розрахнку одна на двох пасажирів. Відсутній простір для великих валіз, верхні полиці можуть вмістити лише маленькі сумки на коліщатах чи наплічники.

Трьох стюардів подекуди не вистачає на весь потяг- автор цього огляду мав квиток до першого вагону, однак при посадці сів до другого і стюард не виявив помилки та не зауважив, що пасажир перебуває не на своєму місці. У поїзді бракує інтернету — більша частина залізничного маршруту проходить через лісові масиви, де покриття зв’язку є або дуже слабким, або подекуди відсутнім взагалі, однак аналогічна проблема стосується і "нічного потягу" "Ковель-Київ”.



На суб’єктивну думку автора, доопрацювання вимагає розклад руху на новому маршруті, замість відправлення у післяобідню пору із Луцька, та ранкового із Києва, слід обміркувати можливість зворотнього графіку, коли потяг із Луцька відправлятиметься вранці, а зі столиці - після обіду.

Висновки:

Безумовно, введення в експлуатацію на маршруті “Луцьк-Київ” двоповерхового експресу “Шкода” є найбільшим досягненням з позиції комфорту та турботи про пасажира, який коли-небудь існував на найбільш популярному залізничному напрямку нашої області. Швидкий, тихий, чистий і комфортний транспорт — він має потенціал для створення великої конкуренції іншим видам наземного транспорту. Наразі поїзд курсує у тестовому режимі, розраховується його попит та популярність серед пасажирів, проте одну річ можна сказати із повною відповідальністю - старим вагонам, брудним туалетам та накуреним тамбурам знайдена нова, чудова альтернатива, яка не поступається своїм рівнем комфорту провіднии європейськии залізницям.

Вибір лиш за пасажирами - чи дадуть вони “зелене світло” цьому експерименту, купуючи квитки, або ж цей досвід залишиться лиш гарним епізодом на одній із сторінок залізниці Волині.

Автор: Віталій Пащенко.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
10

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Це для туристів. Поїзд для ділових повинен прибувати зранку до Києва. Ви мізги маєте?????
Відповісти
Коли буде потяг із Франківщини на Волинь???
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні