Як захиститися від радіації у разі аварії на ЗАЕС

0
Як захиститися від радіації у разі аварії на ЗАЕС
У разі аварії на окупованій російськими військами Запорізькій АЕС в Енорегодарі, українцям необхідно слухати і дивитися офіційні ЗМІ – влада вийде з рекомендаціями і алгоритмом дій. Причому вони будуть специфічними для кожного окремого регіону.

Про це в інтерв’ю "Главкому" розповіла радіобіологиня, фахівчиня Інституту проблем безпеки атомних електростанцій НАН України Олена Паренюк.

Вона пояснила це тим, що Україна має значну територію, і те, що працюватиме для Енергодару, буде не потрібним у Києві, чи не допоможе у Марганці.

Експертка прокоментувала інформацію про те, що в Румунії та країнах ЄС влада та і самі громадяни збільшують запаси таблеток йоду. Вона зазначила, що у разі вибуху ядерного реактора вони дійсно можуть бути ефективними, але попередила, що профілактично їх приймати небезпечно, тому потрібно слухати владу.

"Коли вибухає ядерний реактор, то один з продуктів розпаду, який утворюється – це йод. В Україні щитоподібній залозі людей не вистачає йоду, бо в нас ендемічна територія (територія з дефіцитом йоду).

Тому є таблетки для профілактики. Тобто йод для того, щоби щитоподібна залоза не відчувала його брак і не поповнювала запаси радіоактивним йодом", – пояснила Паренюк.

За словами фахівчині, таблетку йодиду калію необхідно прийняти саме перед тим, як організм зазнає дії радіоактивного йоду, – вона насичує тіло стабільним йодом і не дає йому поглинати радіоактивний.

"Така профілактика суттєво зменшує отриману людиною внутрішню дозу протягом перших кількох годин радіоактивних опадів. Але профілактично приймати такі величезні дози – небезпечно для здоров’я.

Саме тому – варто слухати владу", – акцентувала фахівчиня. Водночас за її словами, у разі витоку радіонуклідів не з реактора, а зі сховища ядерного палива, цей йод буде як подорожник. "Тобто він узагалі ніяк не допоможе, бо йод у відпрацьованому ядерному паливі уже розпався", – наголосила Паренюк.

Вона пояснила, що рекомендації з вживання калію йоду – це, скоріше, для психологічного захисту, і зазначила, що вони можуть працювати в певному випадку, однак превентивно робити нічого не потрібно.

"Варто створити запас води, їжі, скотчу і плівки для того, щоби заклеювати вікна для захисту від пилу", – порадила вона.

"Враховуючи кількість зброї, яку наразі розміщено на території атомної станції, а також неодноразові провокативні обстріли, є висока ймовірність проведення масштабного теракту на ядерному об’єкті", – наголосили в ГУР.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні