Чому українцям перестали приходити виплати

0
Чому українцям перестали приходити виплати
Кількість переміщених осіб в Україні складає до 14% від усього населення

Через повномасштабну військову агресію рф мільйони українців вимушені залишити свої домівки, шукаючи прихисток за кордоном або у більш безпечних регіонах країни. Серед тих, хто залишився у межах нашої держави, вже 3,4 мільйони отримали статус внутрішньо переміщеної особи (ВПО) в 2022 році. А якщо підсумувати з тими, хто має такий статус після подій 2014 року, то цифра зросте до 6,2 мільйонів українців.

Ці люди мають право на щомісячну адресну допомогу — по 2 тис. грн на дорослого та по 3 тис. грн на дітей чи осіб з інвалідністю. Однак далеко не всі наразі отримують ці гроші. Чому так сталося, в ефірі національного телемарафону розповіла віцепрем'єр-міністр — Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук, повідомляє Донбас24.

За її словами, Україна виплатила ВПО вже понад 17 мільярдів щомісячної допомоги. Тим не менше, з питанням, коли будуть виплати, на гарячу лінію 15−48 люди продовжують масово дзвонити.

" Багато людей скаржаться на те, що виплати або нараховані і не отримані, або вони вже подали заявку (на виплати), але не отримали їх жодного разу", — розповіла Ірина Верещук.

Серед причин такої ситуації вона назвала наступні:

1. Люди зареєструвалися як ВПО через «Дію», але дані не були передані органам соцзахисту (які займаються питаннями нарахування грошей). За словами міністра, ця проблема наразі вирішується, і виплати вже отримали 90 з 250 тисяч осіб, які отримали статус ВПО через «Дію»;

2. Документи, подані на допомогу, оформлені неправильно, а люди про це не проінформовані. Через це виплати не нараховані. У міністерстві створена ціла команда працівників, які займаються подібними випадками.

Зазначимо, що раніше заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко називав ще одну ймовірну причину затримки виплат ВПО:

«Бувають випадки, коли нам доводиться визначати пріоритети у виділенні коштів, які ми можемо собі дозволити профінансувати в конкретний день, і тут перевага віддається сектору безпеки і оборони».

Також в ефірі телемарафону Ірина Верещук підкреслила, що переселенці не можуть бути виселені «на вулицю» з місць розміщення — шкіл, дитячих садочків, гуртожитків і т.д. Вона зазначила, що законодавчо в казначейських рахунках регіонів вже закріплено пріоритетність витрат на ремонт приміщень для ВПО. Зважаючи на велику кількість переміщених осіб, опалювальний сезон буде важким. Однак держава робить все, що може, щоб забезпечити таких біженців житлом:

«Ми робимо все, щоб люди, які перемістилися, мали де жити та де перезимувати… Ми прогнозуємо, що щонайменше півмільйона людей в осінній період переміститься зі сходу на захід ще додатково до тих мільйонів, що вже перемістилися», — сказала Ірина Верещук.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
6

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні