У Волинській області все частіше фіксують захворювання сказу

0
У Волинській області все частіше фіксують захворювання сказу
З року в рік у Волинській області ситуація по сказу залишається неблагополучною, оскільки кількість осіб, що страждають від покусів тваринами (особливо через свійських собак та котів) — не зменшується.

Про це повідомили у Волинському обласному лабораторному центрі.

Сказ – надзвичайно небезпечна, невиліковна хвороба тварин і людей, зараження якою відбувається через слину хворих на сказ як свійських, так і хижих тварин при покусі або ослизненні ушкодженої шкіри, а також під час полювання та зняття шкіри зі звірів. Хвороба у людини характеризується явищами розладу дихання, болісними судомами, підвищеною чутливістю шкіри, водобоязню іншими симптомами.

Тому, фахівці Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб попереджають: якщо людину вкусила тварина – негайно звернутись до лікаря для отримання кваліфікованої допомоги. А з метою профілактики сказу у тварин найперше слід вакцинувати всіх домашніх улюбленців.

На сьогодні, в Україні є сприятливі умови для поширення сказу серед людей, оскільки вся її територія рахується неблагополучною щодо сказу з відповідними умовами для його поширення. Підтверджується це щорічною реєстрацією поодиноких випадків захворювань людей, хоча й з тенденцією до зниження. За даними ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» найвища захворюваність на сказ (гідрофобію) серед людей реєструвалась у 2007 році (7 випадків) та у 2011 і 2015 роках (по 6 випадків).

За даними МОЗ України, небезпечною тенденцією останніх років є те, що розвиток гідрофобії серед людей у майже 50% спричинено контактами із безпритульними (бродячими) та домашніми тваринами, частка яких поступово збільшується.

Незадовільне утримання домашніх тварин та відсутність їх щеплень, створює небезпеку для людей.

На Волині останній випадок захворювання на сказ серед людей реєструвався у 2014 році. Епідеміологічним розслідуваннями встановлено контакт хлопчика з бродячою собакою, про що не були інформовані батьки. Діагноз сказу підтверджено лабораторно.

В області щорічно реєструються випадки сказу серед тварин, де переважає сказ серед дикої фауни. Зокрема, протягом минулого року понад 38% реєструвався сказ серед рудої лисиці, як основного резервуару вірусу сказу у природі.



За 2022 рік сказ серед тварин реєструвався у 14 випадках: у Луцькому (4 випадки); Володимир-Волинському та Ківерцівському (по 3), Ковельськрому (2); К.Каширському, Маневицькому, Рожищенському і Турійському районах (по 1 випадку).

Небезпечна тенденція сьогодення: сказ підтверджується серед свійських тварин — собак та котів. В поточному році вони склали понад 64% випадків.

Аналіз ситуації засвідчив, що серед тварин, які здійснили напад на волинян і наносили їм укуси, останніми роками переважають саме тварини, наближені до житла людей (це переважно собаки та коти).

Щороку до 1,5 тис. осіб звертається за медичною допомогою з приводу укусів (чи ослинення) тваринами. Так, у 2021 році відмічено 1380 звернень громадян за медичною допомогою.

За перше півріччя поточного року звернулось з приводу укусів тваринами понад 600 осіб, третина з них — діти.

Сказ характеризується абсолютною летальністю: щорічно у світі гине від сказу понад 55 тисяч людей. Характерно, що вірус сказу у слині хворої тварини зберігається 1 добу, в замороженому стані — до 75 діб. Вірус чутливий до дії ультрафіолетових і прямих сонячних променів та гине при звичайних режимах пастеризації, кип’ятінні, дії мильного розчину, 70% спирту та 5% спиртового розчину йоду.

Епідеміологи наголошують — людина заражається на сказ під час укусу (чи ослюненні шкіри) хворою твариною. Термін інкубаційного періоду та ймовірність летального кінця залежить від місця укусу і складає: від 90% (при укусах в обличчя), до 65% (кисті рук) та до 25% (у нижні кінцівки). В середньому, інкубаційний період становить від 2 тижнів до 3 місяців, іноді -до 1 року і більше.

Як перша допомога — при укусах, подряпинах будь-якими тваринами, а також при ушкодженні шкірних покривів — необхідно промити рану проточною водою з милом та терміново звернутись до лікувальної установи для надання першої медичної допомоги. А у разі потреби, лікарями призначається курс лікувально-профілактичної імунізації проти сказу.

Слід також знати, що одяг, в який була одягнута людина під час укусу (чи ослюненні), необхідно обробити гарячою праскою, і лише після цього його можна ремонтувати та прати.

При контактах з хворими тваринами (ослиненні шкіри чи укусах) варто не зволікати, а швидко звертатись до лікарів та не відмовлятись від профілактичних щеплень — єдиного запобіжного заходу вберегтись від смертельної хвороби, якою наразі залишається сказ.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-6

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні