02 жовтня, 2017, 12:14

Освітня реформа — це крок до українізації та підвищення якості освіти

З чотирьох реформ, які парламент розглядає восени, освітня запускається першою. Прийнятий парламентом та підписаний президентом закон «Про освіту» викликав різку критику низки країн. Адже ключову роль в цьому зіграв акцент на українізацію.

Закон робить суттєвий крок в бік українізації школи та освіти загалом. Чому це важливо? В першу чергу діти, які не знають української мови не можуть належним чином здати ЗНО. Тому шансів поступити в вуз в них менше. Також в цьому закладений момент національного виховання — поки ми будемо кожному наступному поколінню пропонувати вибір між Європою і Росією, між мовами меншин — шансів мати національну ідею і державу в нас небагато.

Ще 10 чи 15 років тому теза про «Схід і Захід разом» була мало кому зрозуміла. А культивування таких речей дає болісні для кожного з нас результати через роки.

Освітня реформа — це стовп, на якому має триматися наше майбутнє. Вона спрямована на підвищення якості освіти. За останні 10 років ми побачили, що є багато людей з дипломами, але вони зовсім не конкурентні в професійному середовищі. І вибір спеціальності під час вступу, або подання документів на декілька факультетів теж не гарантує, що людина стане фахівцем. І це проблема не кожної окремої дитини, це проблема системи. Тому можливість визначитись з фахом в старших класах школи дозволить дітям стати фахівцями в певній галузі, а не просто отримати диплом.

І ці зміни почнуться вже з 1 вересня 2018 року, коли буде запроваджене 12-річне навчання: з 6 років початкова освіта (4 роки), базова середня (5 років), базова профільна освіта (3 роки). Далі 3, а не 4 роки навчання для здобуття рівня бакалавра. І 2 роки на отримання ступеня магістра. Тобто навіть маючи профільну базову освіту, або диплом бакалавра – людина зможе працювати. Ми втратили на сьогоднішній день фахівців і зараз надважливе завдання – повернути якість освіти.

Освіченість педагогів – теж важливий момент. Тому вони будуть проходити підвищення кваліфікації, але не формально як зараз, а з отриманням сертифікату про свої знання. Підкреслю, що надважливим завданням освітньої реформи є забезпечити якість освіти. Адже коли знань немає викладач чи педагог, то великі сумніви, що він зможе навчити дітей.

І про зарплату. Вчитель це завжди була поважна професія, а їх робота має гідно оплачуватись. В законі заклали підвищення «до трьох мінімальних зарплат», а це 9600 грн. Ця ж зміна має бути відображена в державному бюджеті на 2018 рік.

Єдине на що не може вплинути освітня реформа, це на місцевих чиновників, які в будівництві школи вбачають політику. Мова йде про 27 школу в 55 мікрорайоні Луцька. Але, думаю, і це питання ми вирішимо і завершимо ремонтно-будівельні роботи. В Луцьку запрацює нова школа, а в Україні загалом повернеться «мода на знання».

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Поживемо -побачимо..Вже нареформували грузиняки литовець канадка американці поляк - ще хто в Україні не реформував останні кілька років??
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні