--> Зміна секретаря Луцької міськради неможлива. Його не існує! ОНОВЛЕНО | Волинь 24 - новини Волині та Луцька
08 лютого, 2017, 09:20

Зміна секретаря Луцької міськради неможлива. Його не існує! ОНОВЛЕНО

Журналіст ЗАВЖДИ повинен послуговуватися першоджерелами при написанні матеріалу, а не переповідати кулуарні чутки. Розумію, що копирсатися в законах і підзаконних актах набагато довше, аніж відразу видати матеріал "з коліс". АЛЕ.

Лише сьогодні побачив допис Антона Бугайчука про можливу зміну секретаря Луцької міської ради. Він пророкує, що УКРОП може змісити Юлію Вусенко, натомість поставити, наприклад, Ігоря Поліщука і стати "царем гори". Адже згідно із ч.2 ст. 42 закону "Про місцеве самоврядування в Україні" у разі смерті міського голови його повноваження здійснює секретар ради.

Говорять про 2/3 голосів, необхідних для його зміни і вже шукають "зрадників" у Луцькій міській раді, які "ляжуть під Ігоря Палицю".

Тут змішали горох і капусту. В законі "Про місцеве самоврядування" необхідно було 2/3 голосів, щоб зняти ГОЛОВУ районної, обласної, районної у місті раді. АЛЕ 8 квітня 2014 року цю норму прибрала Верховна Рада. Щодо секратаря ради ніколи не було такої вимоги. ЗАВЖДИ існувала норма про те, що "повноваження секретаря сільської, селищної, міської ради можуть бути достроково припинені за рішенням відповідної ради" (ч.5 ст. 50). Отож, достатньо простої більшості.

Йдемо далі. Чи можливо тепер ЗМІНИТИ секретаря Луцької міськради? Ні! Тому що його просто не існує. Адже в момент смерті секретар міськради став в.о. міського голови. Не вірите? Давайте почитаємо, що про це пише Регламент роботи ЛМР:

"2.5. посада Секретаря Ради стає вакантною під час вакантності посади Міського голови у зв’язку з достроковим припиненням його повноважень"
Тобто можна обрати НОВОГО секретаря ради, а Вусенко залишиться в.о. голови.

Тепер щодо позачергових виборів міського голови. Згідно із ч. 10 ст. 79 закону "у разі дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови відповідні позачергові місцеві вибори призначаються Верховною Радою України не пізніше ніж у дев’яностоденний строк з дня дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови. Порядок проведення позачергових виборів сільського, селищного, міського голови визначається законом про вибори".

А для того, щоб Верховна Рада дізналася про смерть голови, то "не пізніш як на п'ятнадцятий день після звільнення з посади або смерті сільського, селищного, міського голови особа, яка на цей час відповідно до закону здійснює повноваження сільського, селищного, міського голови (тобто Юлія Вусенко), звертається до Верховної Ради України з клопотанням щодо призначення позачергових виборів сільського, селищного, міського голови. Таке клопотання розглядається Верховною Радою України не пізніше ніж у дев’яностоденний строк з дня дострокового припинення повноважень відповідного сільського, селищного, міського голови".

Тепер відкриваємо закон "Про місцеві вибори". Частина 1 статті 15 "Чергові місцеві вибори призначаються не пізніше ніж за 90 днів до дня виборів, позачергові місцеві вибори призначаються не пізніше ніж за 60 днів до дня виборів. Виборчий процес розпочинається за 50 днів до дня чергових, позачергових місцевих виборів".

Це означає, що згідно із чинним законо не пізніше, ніж через півроку у нас буде новий міський голова.

п.с. Хтось у коментарях під постом Антона написав "Фальстарт!" Не фальстарт, друзі. Якраз навпаки: поїзд пішов. Розклад із заміною секретаря був можливим, коли Романюк був слабким, але живим.

п.п.с. А ось чому ніхто не обговорює можливість отримання Вусенко мандата народного депутата і переїзд у Київ на Грушевського, га?

АПД. Легко критикуючи Антона Бугайчука, я й сам трішки помилився. Посеред ночі не до кінця дочитав позицію регламенту щодо вакантності посади секретаря міської ради. Йшлося про внесення кандидатури секретаря у разі вакантності посади. Тепер і я, і він маємо рацію, адже ситуація, що склалася, напевно, не мала прецендентів в Україні. Як підказують фахові юристи, тепер може існувати три юридичних позиції:

1. Секретар міської ради змінюється простою більшістю голосів. Відповідно змінюється і в.о. міського голови.

2. В.о. голови - це законодавча процедура правонаступництва у владі (принцип безперервності). Отже, для заміни в.о. голови передбачені такі ж умови, як і для зміни самого голови. (Ч. 3 ст. 79 ЗУ "Про місцеве самоврядування" повноваження сільського, селищного, міського голови за наявності підстав, передбачених абзацом першим частини другої цієї статті, можуть бути припинені достроково за рішенням місцевого референдуму або за рішенням відповідної ради, прийнятим шляхом таємного голосування не менш як двома третинами голосів депутатів від загального складу ради).

3. В.о. голови взагалі не можна переобрати, бо відсутня така процедура, а тому в силу ст. 19 Конституції України прийняття такого рішення радою є неможливим. Отже, навіть якщо переобрати секретаря, то Вусенко усе одно залишиться в.о. голови.

Словом, якщо хтось наважиться на сценарій зміни секретаря, може отримати довгий судовий процес, який закінчиться не раніше, ніж оберуть нового голову. Луцьк може опуститися в анархію, не маючи ЛЕГІТИМНОГО правонаступника голови.

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
юля і господарство міста небо і земля
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні