22 грудня, 2016, 16:12

Будуть нас возити чи на нас будуть їздити?

Все почалось з того, що перевізники Луцька, почувши, що з січня 2017 року уряд піднімає мінімальну зарплатню, теж вирішили покращити своє матеріальне становище. Для цього вони прийшли до міського голови і поговорили з його заступником на цю тему. Поговорили різко, як кажуть, по-чоловічому. Воно і зрозуміло, що з заступниками саме так і треба розмовляти. А може то була заздалегідь підготовлена вистава для лучан. Може. Перевізники вирішили збільшити вартість за проїзд, а то, мовляв, вони застрайкують. Мовляв. Старий метод різного роду технологів, поширений серед шахраїв. Треба створити сцену, такий собі ілюзіон, і поки глядач ковтатиме видовище, реалізувати своє бажання.
Це лише припущення.

Але тепер про головне. Днями до мене, як до представника Всеукраїнської громадської організації «Центр Громадянських Ініціатив»у Волинській області звернулись представники ГО «Безпека Волині"
https://www.facebook.com/%D0%93%D0%9E-%D0%91%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%B5%D0%BA%D0%B0-%D0%92%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D1%96-1434439053237650/?ref=aymt_homepage_panel підтримати їх ініціативу на загальноукраїнському рівні, в тому числі зі столиці.Ініціатива, а саме громадська ініціатива заявлена ними в їхньому колективному зверненні.

Нехай читач сам зробить свої висновки, але як на мене, то я вперше бачу системний підхід до вирішення проблеми. Системний. Тобто не традиційний у вигляді латання ям на розбитій дорозі чи гасіння вже давно згорілого. Системне вирішення питання унеможливлює регулярне наступання на одні й ті самі «граблі». І біда навіть не в цьому, а в тому, що на «граблі» наступає начальство, а держаком дістається по людях.
Безпека Волині повідомляє!

Луцькому міському голові Миколі Романюку
Члени Громадської організації «Безпека Волині»

КОЛЕКТИВНЕ ЗВЕРНЕННЯ:

Акція, яку днями в приміщенні Луцької міської ради провели «перевізники», власники «маршрутних таксі», що діють на території міста Луцька, ультимативна форма, в якій вони вимагали підвищити вартість проїзду вже на найближчому засіданні виконкому міської ради свідчить про те, що транспортна система міста перебуває в стані глибокої кризи.
Головна провина за кризу лягає на виконавчий комітет Луцької міської ради, в першу чергу на міського голову М.Я.Романюка, який вдруге посів посаду міського голови, а також на депутатів Луцької міської ради попередньої та нинішньої каденцій. Через недбалість та непрофесійність цих людей найважливіша складова комунікацій міста прийшла до повного занепаду, якщо не сказати – деградації. Фактично знищено комунальне автотранспортне підприємство, через що так звані «маршрутівки» отримали необмежений простір для паразитування на проблемі громадських перевезень, що в умовах економічних негараздів, прихованого військового стану є актом соціально-економічної диверсії.
По-друге, «перевізники» не є складовою господарства міста, а тому не мають права виставляти місту ультимативні вимоги. Вони не мають права оголошувати і проводити страйк, як це передбачено законодавством. Натомість відмова від перевезень, в нинішніх умовах, означатиме з їх боку саботаж. Не можна оминути і політичну складову. «Перевізники» підтримали політичні сили, які намагаються посилити соціальне невдоволення в країні, що, начебто, може привести до дострокових виборів до Верховної Ради України.
Усі питання з містом «перевізники» повинні вирішувати в правовий спосіб. А для цього місто повинне мати з кожним перевізником повноцінний взаємовигідний договір про надання транспортних послуг. Цей договір повинен передбачати всі питання взаємодії «перевізника» та луцької міської громади, а не тільки луцького керівництва, в тому числі встановлення та регулювання ціни проїзного квитка.
На жаль луцьке міське керівництво ігнорує, або не знає, що транспортне питання в місті, окрім економічного, є передусім соціальним, а тому на ринку перевезень можуть і повинні працювати лише ті приватні структури, які спроможні вести прибуткову діяльність в умовах соціального регулювання. Натомість Луцьк має «транспортний базар», на якому перебувають суб’єкти, які «успішно забезпечують» антисанітарію, технічну несправність, небезпеку життю і здоров’ю пасажирам і перехожим, водійське хамство, водійську непрофесійність, антикультуру загалом і в цілому.
На основі заявленого ВИМАГАЄМО:
1. До проведення аудиту транспортної системи міста Луцька відмовити приватним власникам громадських транспортних засобів у проведенні будь-яких переговорів з приводу підвищення ціни за проїзд. Єдине, на що може піти міська громада, то це укласти договір з конкретними власниками транспортних засобів про оренду їх транспортних одиниць на вигідних для міської громади засадах із збереженням робочих місць. Це стосується не лише тих підприємців, хто діє на території Луцька, Волинської області. Зрозуміло, що не може бути угоди про придбання зношених, уживаних автобусів.
2. Негайно розробити план дій на випадок саботажу з боку «перевізників», включно до судових позовів. Забезпечити анти-саботажну інформаційну кампанію, тим більш, що більшість місцевих ЗМІ з задоволенням працюють з чинним міським головою.
3. Ініціювати створення експертної групи, незалежної від: Луцького міського голови, членів виконкому Луцької міської ради, депутатів, приватних «перевізників», яка до 15 лютого 2017 року має провести аудит системи громадського транспорту міста Луцька та запропонувати план виходу з кризи, а також концепцію розбудови сучасної цивілізованої системи громадського транспорту міста Луцька. Кожний може подавати свої пропозиції та висновки, але вирішальний голос повинен бути за членами експертної групи. План і концепція транспортного розвитку мають передбачати системні дії на якісні зміни не пізніше 2020 року.
4. Включити до міського бюджету 2017 року кошти для придбання транспортних одиниць для комунального автотранспортного підприємства Луцька, звісно, що не таких, що вже десь були у вжитку. Замість демонстративного будівництва доріг та тротуарів в зимовий час, вимагаємо перейти до політики раціонального і ефективного використання міських бюджетних коштів. Нагадуємо, що кошти міста належать міській громаді, керівництво міста є їх розпорядником.
5. Відповідно закону України «Про звернення громадян», надати письмову відповідь щодо ваших дій із заявленої проблеми. Відповідно закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» просимо вважати наше звернення громадською ініціативою та опублікувати його на сайті Луцької міської ради. Залишаємо за собою право на дії, не заборонені законами України.


Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Цікаво чи у мера та його заступників вистачить клепок це зрозуміти. Вони все життя далі додавання та віднімання ніколи не виходи, а тут таке завдання. Чого доброго по фазі поїдуть.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні