--> Енергозбереження – спільна справа кожної громади | Волинь 24 - новини Волині та Луцька
11 грудня, 2016, 20:59

Енергозбереження – спільна справа кожної громади

Протягом 20–24 листопада представники Волинської торгової промислової палати, ЛНТУ, представники малого бізнесу, а також КП «Луцькспецкомунтрансу» та громадськості перебували з робочим візитом у м. Фрайбург (Німеччина, регіон Південний Верхній Рейн). Тема поїздки «Інноваційні технології по енергії та енергоефективності», в рамках співпраці з аналогічними структурами в Німеччині.



З побаченого та почутого були зроблені деякі висновки та сформульовані певні рекомендації, впровадження яких в нашій країні сприятиме енергетичній незалежності.

1. Сміття необхідно сортувати безпосередньо ще в домівках, виносячи його в різні контейнери. Сміття – це ресурс як для видобутку теплової енергії, так і для створення вторинних ресурсів для подальшого використання в промисловості. Наприклад, в околицях Фрайбурга успішно працює сміттєспалювальний завод, інвестором якого є китайський бізнес.

2. В містах мають бути створені майданчики для можливості вивезення мешканцями міста великогабаритних відходів, побутових приладів, пластмасових та інших небезпечних для довкілля продуктів життєдіяльності людини.



3. Сучасні ВУЗи мають перепрофілювати свою діяльність у сферу надання практичних послуг як органам влади, так і бізнесу в цілому, а не продукувати потенційних безробітних, які лише після навчання отримують практичні навики бути конкурентним на ринку праці.



4. Інноваційні технології необхідно впроваджувати в кожній галузі країни. Наприклад, у м. Фрайбург науково-дослідний інститут відкрив заправку воднем для переобладнаних автомобілів, за містом встановлений вітропарк та сонячні батареї як джерело додаткової енергії для регіону в цілому.

5. Спільними зусиллями бізнесу, громади та влади можна вирішити конкретні соціально-економічні проблеми. Ознайомлення з досвідом діяльності кооперативу, який встановив сонячні батареї засвідчив можливість бути незалежним від монополістів у сфері електропостачання.

6. Сталий екологічний розвиток – основа успішної економіки в країнах Західної Європи. Моніторинг викидів газів та інших небезпечних елементів в повітря, воду та надра – це завдання місцевої влади, яка повинна унебезпечити територію проживання своїх жителів.

7. Бережливе ставлення до природних перлин – має бути одним із стратегічних напрямів діяльності всіх гілок влади. Аналогічне озеру Світязю озеро Тітізее приваблює відвідувачів можливістю комфортного та безпечного відпочинку, де органічно поєднані можливості урбаністичного розвитку та унікального природного ландшафту.

Також після утилізації харчових відходів утворюється гумус, який активно розповсюджується серед фермерів.



Отже, на прикладі діяльності німецьких підприємств та установ нам було показано практичні приклади ефективного управління у сфері енергоефективності та енергозбереження за участю влади, бізнесу та громади.

Микола Іванюк,
кандидат політичних наук, політолог

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні